Shutterstock

Inside Varkens

EU aarzelt over ingrijpen op varkensmarkt

17 November 2020 - Erik Colenbrander

Komt er in navolging van rundvlees, zuivel, groenten en fruit ook een particuliere opslagregeling voor varkensvlees? In tegenstelling tot deze agrarische sectoren is dit minder gebruikelijk, maar de coronacrisis in combinatie met de Afrikaanse varkenspest zou een uitzondering kunnen zijn op deze regel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Erik Colenbrander

Freelance agrarisch journalist

Tijdens de eerste golf dit voorjaar kwam een interventie op de varkensmarkt vanuit de Europese Unie niet ter sprake, omdat de varkensprijzen toen nog hoog waren. De gevolgen van de tweede coronagolf zijn volgens landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski ook minder extreem dan tijdens de eerste golf, omdat het vrije verkeer van goederen aan de binnengrenzen niet wordt belemmerd. Maandagavond gaf  Wojciechowski na afloop van de EU landbouwministerraad nog geen duidelijkheid over een eventuele interventie.

Grondige analyse
Sinds de Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in Oost-Duitsland is aangetroffen en China geen varkensvlees uit Duitsland meer koopt, is de Europese varkensmarkt in elkaar gezakt. Tijdens de raadsvergadering van Europese landbouwministers werd door diverse landen de grote zorgen over de varkenshouderij ter sprake gebracht. De combinatie van corona en de Afrikaanse varkenspest maakt de zorgen groter. Wojciechowski gaf aan dat niet alleen de bestrijding van Afrikaanse varkenspest, maar ook de economische situatie in de Europese varkenshouderij de volle aandacht heeft van de Europese Commissie. Hij liet in het midden óf en zo ja hoe de EU op korte termijn ingrijpt op de varkensmarkt. Eerst wil de Commissie de situatie grondig analyseren, niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn, zo zei hij na afloop van de landbouwministerraad tijdens een persconferentie.  

Helpt regionalisering EU markt?
De Duitse landbouwminister Julia Klöckner, voorzitter van de EU raad van landbouwministers, hamerde op het onderscheid tussen Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in de natuur en op varkenshouderijen. Op varkenshouderijen komt Afrikaanse varkenspest in Duitsland, in tegenstelling tot Oost-Europese landen, niet voor. Tot nu toe heeft deze regionaliseringstrategie op de Europese varkensmarkt in het internationale handelsverkeer echter niet geleid tot minder onbalans tussen vraag en aanbod. De Belgische varkenshouderij, die al sinds 2018 te maken heeft met de gevolgen van Afrikaanse varkenspest, luidde recent nog de noodklok. Spanje zou daarentegen kunnen profiteren van regionalisering. De prijzen voor varkensvlees in China lopen op. Nederland en Denemarken nemen een tussenpositie in, omdat de afzetmarkt voor een groot deel in Duitsland ligt. Coronabesmettingen in slachterijen en uitbreiding van de Afrikaanse varkenspest kunnen de onbalans tussen vraag en aanbod verder vergroten.

EU financiering hekwerken
In Europees verband wordt het vergroten van de bioveiligheid van varkenshouderijen benadrukt, aangezien het niet voor de hand ligt dat de Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen snel uit de Europese Unie verdwijnt. Het plaatsen van hekwerken om verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest tegen te gaan, wordt ook als een belangrijke maatregel gezien. In de raad van landbouwministers uitten Polen en Tsjechië hun ongenoegen over het uitblijven van EU-gelden ter financiering van hekwerken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden