Het aanhoudend ruime varkensaanbod in Europa doet de varkensprijs de das om, althans zo lijkt het. Een verlaging op korte termijn kan bijna niet meer uitblijven. Waarom niet?
Het ziet er niet naar uit dat de onzekerheid en onrust op de varkensmarkt spoedig naar de achtergrond verdwijnen. Sterker nog, de situatie verslechterd zienderogen. Het aanbod in Europa is zo groot dat handelaren niet weten hoe ze de varkens kwijt raken. En dat is al wekenlang zo. Niet vaak in het verleden was het aanbod zo lang zo aanhoudend groot.
Grote slachtachterstand
De grote slachtachterstand in Duitsland is de boosdoener. Ook in de afgelopen week hingen er slechts iets meer dan 800.000 varkens aan de haak. Dat is veel te weinig om de markt uit het slop te trekken. De problemen slaan ondertussen ook over naar het zuiden van Duitsland. De gemiddelde slachtgewichten zijn bij onze oosterburen de 100 kilo ontstegen. Ook in omliggende landen, als Denemarken, zijn slachterijen het aanbod niet de baas. In Nederland geven slachterijen wel flink gas, maar dit is vooralsnog niet meer dan de bekende druppel op de gloeiende plaat.
Exportstop voor Denemarken
Naast het grote aanbodsdruk van vleesvarkens wil ook de vleesafzet niet vlotten. De druk op de Europese vleesmarkt is verder vergroot nu Danish Crown, vanwege corona, de toegang tot de Chinese afzetmarkt is ontzegd. Een enorme domper die leidde tot een flinke prijscorrectie. Daar komt bij dat de vraag naar vleesonderdelen wordt afgeremd door de lockdowns in veel landen. De hogere retailafzet kan dit weliswaar gedeeltelijk compenseren, maar de vraag is voor hoe lang. Al met al zit er veel spanning op de markt.
Ondanks de druk konden de varkensprijzen in de afgelopen weken stand houden, zij het op fors lagere niveaus dan we de afgelopen jaren gewend zijn. We zijn nu op een moment gekomen dat de druk teveel wordt. Dit betreft zo'n beetje heel Europa. Naast Denemarken zien we ook dalende noteringen in Spanje en België.
DCA Beursprijs voorlopig onveranderd
In Nederland hadden sommige slachterijen afgelopen woensdag al een verlaging met het potlood opgeschreven, maar voerden dit onder druk vanuit de markt toch niet door. De verlagingen gaan volgende week echter waarschijnlijk niet opnieuw uitblijven, zo denken veel handelaren. Slachterijen maken enorm veel stemming. De DCA Beursprijs 2.0 blijft onder voorbehoud gelijk op €1,34 per kilo. De prijs van levende varkens op €1,04 per kilo. Woensdagavond 11 november om 20.00 wordt de notering definitief vastgesteld.