Alles wat een markt tegen kan zitten, valt op dit moment de (Europese) varkensmarkt ten deel. Het is voor Nederland nog een geluk dat er geen sprake is van Afrikaanse varkenspest, waardoor er nog afzetmogelijkheden zijn waar een land als Duitsland nu niet naar toe kan met het vlees. Toch bood en biedt dat Nederland geen ruimte voor een positievere prijsstelling.
'Schwierig'
De angst dat deze week de Duitse varkensprijs naar beneden werd bijgesteld, bleek achteraf ongegrond. De Duitse varkensmarkt draait weliswaar een zeer zware tred, maar probeert er alles aan te doen om de prijs in de benen te houden. Tekenend voor de Duitse situatie is de Internetbeurs, die sinds dinsdag 1 september geen prijs meer heeft weten samen te stellen door gebrek aan handel.
Onderhandelingen tussen Duitse en Chinese autoriteiten om Duitsland in regio's op te delen, om zodoende alsnog vlees naar China te kunnen exporteren, hebben nog geen resultaat opgeleverd. In week 42 steeg het slachtvolume met 1,3% naar 822.685 stuks, wat gezien mag worden als een positief signaal. Nederlandse varkenshandelaren die onder normale omstandigheden een zeer groot deel van hun varkens afzetten in Duitsland klagen steen en been. Ze zijn in een hoek gedreven waar elk alternatief verder weg lijkt dan ooit.
Beperkt is er afzet te vinden bij Nederlandse slachterijen, al of niet via collega handelaren. Om niet bedolven te worden onder het varkensaanbod hebben Nederlandse slachterijen eerder al aangegeven tot nader aankondiging geen nieuwe UBN (Uniek Bedrijfsnummer) nummers meer te accepteren. Daarmee wordt de spoeling dunner voor handelaren die normaal zwaar op de Duitse markt leunen. Export naar andere Europese landen biedt maar zeer beperkt ruimte, om het over het prijsniveau maar niet te hebben.
Gevolgen corona
Vanwege het oplaaiende coronavirus in Nederland nemen de slachterijen het zekere voor het onzekere. De lessen van het afgelopen voorjaar/zomer zijn zij nog niet verleerd. Onder de huidige omstandigheden zit de Nederlandse varkensmarkt al helemaal niet te wachten op sluitingen van slachtlocaties. In de praktijk wordt de slachtcapaciteit noodgedwongen verder ingeperkt, zodat bij controle duidelijk kan worden gemaakt dat zij er alles aan doen om niet als besmettingsbron te worden aangemerkt. Handelaren die normaal gesproken hun afzet vinden bij Nederlandse slachterijen, kunnen daardoor worden beperkt in de planning die slachterijen toekennen.
De eerder lagere dan gelijkblijvende slachtprogramma's leiden tot minder vleesproductie, terwijl de afzet van vlees nog niet echt dramatisch was te noemen, al gaan er geruchten dat nieuwe onderhandelingen met China stroever verlopen. Onder normale omstandigheden zou dat aanleiding zijn voor een poging tot het neerzetten van een positieve mutatie van de varkensprijzen. Maar ook deze week wordt duidelijk dat handelaren het daarvoor de tijd nog niet rijp achten. Rust is het enige waar de markt nu behoefte aan heeft.
DCA Beursprijs 2.0
Dat betekent dat de DCA Beursprijs 2.0 deze week voor geslachte varkens staan blijft op €1,34 en voor levende varkens op €1,04. Gehoopt moet worden dat nieuwe maatregelen in de strijd om het coronavirus te beteugelen geen spaak in het wiel steken de komende weken. Positief was deze week het bericht dat door alle maatschappelijke initiatieven om de vleesconsumptie te doen krimpen voor het tweede jaar op rij een averechts effect lijken te hebben.