China werkt met man en macht aan de opbouw van de varkensvleesvoorraad. 's Werelds grootste consument van varkensvlees zegt met Chinees Nieuwjaar (12 februari 2021) de voorraad met 30% vergroot te willen hebben ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat laten Chinese landbouwfunctionarissen woensdag 21 oktober weten.
In 2019 is tenminste 40% van de Chinese varkensstapel weggevaagd als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Sindsdien doet China er alles aan om de kudde weer op te bouwen en nu lijkt het land zichzelf een strakke deadline te stellen. "Het herstel van de varkensstapel, in combinatie met de grote import van varkensvlees en de veranderingen in de vraag van de consument, laat het aanbod van varkensvlees met circa 30% op jaarbasis toenemen. Hiermee dalen de prijzen in vergelijking tot vorig jaar", zo zegt Chen Guanghua, adjunct-directeur van het veterinaire bureau van het ministerie van Landbouw en Plattelandszaken.
Snelle opbouw varkensstapel
De Chinese Nieuwjaarsvakantie start de avond voor Chinees Nieuwjaar, namelijk op 11 februari 2021. Het is de belangrijkste feestdag van het jaar, waarbij varkensvlees rijkelijk wordt geserveerd en veel families massaal samenkomen. Afgelopen jaar is alles op alles gezet om de varkensstapel naar oude niveaus te brengen. Zo zijn in China over de eerste 3 kwartalen van het jaar 12.500 nieuwe grootschalige varkensbedrijven gebouwd en meer dan 13.000 leegstaande boerderijen opnieuw opgestart, zo laat het Chinese ministerie van Landbouw weten.
Een woordvoerder van het ministerie meldt dat de opbouw 'beter is dan verwacht'. Vorig jaar stelde het land zichzelf als doel om tegen het einde van 2020 de varkensstapel terug te brengen naar 80% van het niveau van 2017. Die doelstelling is ruim gehaald. Tot en met september waren er 370 miljoen varkens, of 84% van het niveau in 2017. Onder fokzeugen is deze wederopbouw nog sneller verlopen: het aantal fokzeugen bereikte in de maand september 38,22 miljoen dieren, oftewel 86% van het niveau in 2017.
De varkensvleesprijzen zijn daarentegen gedurende de 7 opeenvolgende weken gedaald. "Naarmate meer varkens worden geslacht", zo voegde Wei eraan toe. Daarmee daalde de prijs tot 50,56 yuan per kilo (omgerekend $7,59).
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.