Het zeer grote aanbod van vleesvarkens in Europa maakt de afzetmogelijkheden beperkt. De situatie in Duitsland wordt met de dag spannender. En daar komen de aangescherpte coronamaatregelen nog eens bovenop.
De aangescherpte coronamaatregelen (sluiting horeca) die begin deze week door premier Mark Rutte werden aangekondigd, zijn een tegenvaller voor de Nederlandse varkensmarkt. Ook in andere landen is sprake van oplopende besmettingsaantallen en meer maatregelen. Dit remt de vraag naar varkensvlees.
De afzet van halve karkassen en hammen valt daarom tegen. Al met al is de Europese vleesmarkt volatiel. Dat de afzetmogelijkheden in China en Japan wel goed zijn, is in deze tijden daarom extra fijn.
Veel varkens boven de markt
Tegenover een tamme vleesvraag staat een krap vleesaanbod. Dit komt doordat er in Duitsland veel minder wordt geslacht. De afgelopen weken werden slechts circa 800.000 varkens geslacht. Naar verluidt (inschatting ISN) hangen er in Duitsland maar liefst 400.000 varkens boven de markt. De gewichten zijn intussen flink hoog en het gaat waarschijnlijk nog weken duren voordat de situatie normaliseert. De situatie wordt steeds meer kritiek.
Dat de afzet van vleesvarkens in ons land moeizaam gaat, mag daarom geen verassing zijn. Veel handelaren klagen erover. In Nederland doen slachterijen in het algemeen wel vlot door in combinatie met zaterdagslacht, maar dat kan de varkensprop in Noordwest-Europa niet wegwerken.
DCA Beursprijs 2.0
Druk op de varkensprijs is er niet, net als de ruimte voor een verhoging. De DCA Beursprijs 2.0 blijft ook volgende week onveranderd op €1,34 per kilo voor de geslachte varkens, en de prijs van levende varkens op €1,04 per kilo.