De Europese Unie houdt voor 2021 rekening met een daling van 10% in de export van varkensvlees. Dat blijkt uit de herfstrapportage van de Europese Commissie over de ontwikkelingen op de agrarische markten.
De fors lagere inschatting voor de export van Europees varkensvlees in 2021 is mede het gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Oost-Duitsland. Ook de groeiende Chinese varkensstapel en de productie van varkensvlees in 2021 dragen bij aan de verminderde export. Bovendien verschuift het consumptiepatroon in China. Vanwege de problemen met Afrikaanse varkenspest in varkenshouderij de laatste jaren, is de Chinese varkensstapel gesaneerd.
Kansen door regionalisering
Veel zal afhangen van de effectiviteit waarmee Duitsland de AVP-uitbraak weet te bestrijden. Net zo belangrijk is de bereidheid van de handelspartners om regionalisering van de Europese varkensmarkt te accepteren, schrijft het EU-directoraat van de Europese Commissie. Mogelijk zijn Spanje, Denemarken en Nederland hierdoor in staat om de weggevallen Duitse varkensvlees export deels over te nemen.
Over heel 2020 komt de export van varkensvlees uit op een groei van 2%, in vergelijking met vorig jaar. De tegenstelling tussen de eerste en de tweede helft van het jaar is groot. Het effect van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Oost-Duitsland blijft beperkt omdat in het eerste halfjaar van 2020 juist 15% extra werd geëxporteerd, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat was te danken aan toegenomen vraag vanuit de Filipijnen en de Verenigde Staten, naast de ongekende exportvolumes naar China.
Geen snelle krimp in productie
Het agri-directoraat van de Europese Commissie gaat vooralsnog niet uit van een snelle krimp in de Europese varkensvleesproductie. De productie in de EU daalde in het eerste halfjaar van 2020 met 0,9%. In Duitsland, Frankrijk, Italië en Polen daalde het volume, maar in Denemarken en Spanje nam de productie van varkensvlees in het eerste halfjaar van 2020 toe. Deze landen hebben hun varkensstapel uitgebreid. Ook in Ierland was dat het geval.
In het derde kwartaal nam de totale EU-productie van varkensvlees weer iets toe door gunstige prijzen, de terugkeer van de consumentenvraag na de coronapandemie en het resultaat van investeringen. In 2021 wordt 1% stijging van de varkensvleesconsumptie in de Europese Unie verwacht. Over heel 2020 daalt de consumptie in de EU waarschijnlijk met 1%. Gemiddeld per hoofd van de bevolking wordt ruim 30 kilo vlees per jaar geconsumeerd in de Europese Unie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10889633/brussel-voorziet-forse-exportdaling-varkensvlees]Brussel voorziet forse exportdaling varkensvlees[/url]