Het Duitse vleesconcern Tönnies wordt wederom getroffen door corona. Slachterij Weidemark in het Duitse Sögel kampt met hoge besmettingsaantallen onder personeelsleden. Het district Emsland heeft daarom besloten dat de locatie de deuren moet sluiten.
In totaal zijn 112 van de circa 1.100 medewerkers positief getest op het coronavirus. De slachterij draaide al niet meer op volledige capaciteit, maar wordt nu als gevolg van het sluitingsbevel vanaf zondag (11 oktober) voor ten minste 22 dagen gesloten.
Slachttempo
Het slachthuis in Sögel draaide vanwege de coronabesmettingen al niet meer op volledige capaciteit. Onder normale omstandigheden kunnen er 12.000 varkens per dag geslacht worden, de afgelopen dagen hingen er slechts 7.000 varkens per dag aan de slachthaak.
Het sluitingsbevel komt als een verassing. De woordvoerder van Tönnies meldde dinsdag nog vertrouwen te hebben in de situatie, de slacht zou op een lager tempo kunnen worden voortgezet.
Ook bij Vion besmettingen
De slachtlocatie van Tönies in Sögel is niet de enige slachterij waarbij de besmettingen oplopen. Ook bij Vion in Emstek zijn er meerdere werknemers positief getest. In totaal hebben 63 medewerkers het coronavirus. Naar verluidt zijn zij allemaal werkzaam op de snij-afdeling. De activiteiten worden beperkt, maar niet volledig stilgelegd.
Hoofd boven water houden
Dat de situatie van coronabesmettingen in Duitse slachthuizen steeds kritieker wordt, maakt het voor de varkensketen steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Er hangen nog veel varkens boven de markt omdat de coronacrisis eerder al het slachtproces flink heeft verstoord. Nu ook de Afrikaanse varkenspest de kop op heeft gestoken is het helemaal hangen en wurgen op de markt.
Deze week werd al een Duitse noodoproep gedaan voor het inlassen van extra slachtdagen. Zo werd gevraagd om speciale vergunningen om extra slachtcapaciteit op zon- en feestdagen toe te staan. Daarbij werd ook gepleit voor een verlenging van werktijden, om zo het opgestroopte aanbod te laten opdrogen.
Nu de coronabesmettingen verder oplopen, lopen niet alleen de gemoederen op de Duitse varkensmarkt verder op, maar ook in Nederland nemen de zorgen toe. De Nederlandse afzet op de Duitse markt is flink teruggevallen en zal verder stagneren wanneer er meer Duitse slachthuizen hun deuren moeten sluiten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.