China importeert wereldwijd veruit het meeste varkensvlees. Vooral dit jaar wist de import hoge niveaus te behalen. Duitsland mag voorlopig geen varkensvlees naar China exporteren vanwege een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP), wat gaat dat doen met de Chinese import?
Doordat China al langere tijd kampt met AVP-uitbraken en de binnenlandse varkensvleesproductie daardoor tekortschiet, wordt er doorgaans veel varkensvlees geïmporteerd. Dit jaar bereikten de importvolumes zelfs nieuwe records. Over de maand juli werd er maar liefst 400.000 ton varkensvlees geïmporteerd, het hoogste niveau ooit.
In de maand augustus lag het importvolume nog steeds erg hoog maar, het recordtempo werd niet voortgezet. China streeft ernaar om de binnenlandse varkensstapel te herstellen. Bestaande bedrijven schalen de productie op en er worden veel nieuwe bedrijven opgestart. Het aantal varkens in China neemt dan ook snel toe, in een jaar tijd is het aantal varkens met 31,3% toegenomen.
Europees varkensvlees
In de eerste helft van 2020 is de Europese varkensvleesexport gegroeid en is het Chinese aandeel hierin wederom toegenomen. Of de groei ook de komende maanden doorzet is onzeker, omdat Duitsland haar internationale exportlicentie kwijt is nu zij haar AVP-vrije status is verloren. Duitsland is binnen Europa een van de grootste varkensvleesexporteurs, voor deze volumes moeten nu andere afzetmogelijkheden worden gevonden.
Volumes ribben vallen terug
Dat China geen Duits varkensvlees meer importeert is voor de Chinese markt ook niet positief. Naar verluidt zijn de prijzen van ribben in de foodservice omhooggegaan sinds het exportverbod. Het grootste gedeelte van het geïmporteerde (bevroren) varkensvlees in China gaat namelijk richting de foodservice. Consumenten kopen bij voorkeur lokaal en vers vlees in de supermarkt.
Volgens de directeur van adviesbureau Meat International Group, Liu Xiaofeng, wordt de stijging in de prijs van varkensvleesribben veroorzaakt doordat Duitsland een grote leverancier van ribben is en er nu minder volume beschikbaar is. In mei ging er bijna 20.000 ton ribben naar China.
De grootste leverancier van varkensvlees voor China, de Verenigde Staten, kan op korte termijn niet de Chinese voorraden aanvullen omdat er daar binnenlands ook veel ribben worden geconsumeerd. Het is goed mogelijk dat Spanje in zal springen op het gat in de markt. In tegenstelling tot andere landen heeft Spanje geen slachthuizen moeten sluiten tijdens de coronacrisis.