Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Het aantal varkens in China blijft snel toenemen, zo blijkt uit cijfers van het Chinese ministerie van Landbouw. Ook het aantal nieuwe grootschalige varkensbedrijven neemt toe. Alleen al in augustus kwamen er...
De Chinese varkensstapel groeide afgelopen maand met 4,7% vergeleken met de maand daarvoor. In een jaar tijd is het aantal varkens met 31,3% toegenomen. Aan de indrukwekkende groeipercentages worden geen exacte dieraantallen gekoppeld. Het aantal zeugen groeide in augustus met 3,5% en is de afgelopen maanden zelfs met 37% gegroeid. In augustus werden 26 miljoen biggen geboren, zo meldt het ministerie. Vergeleken met het laagtepunt in januari is dit een toename van maar liefst 59,5%.
Veel nieuwe bedrijven
De groei is een combinatie van meerdere factoren. Zo is de Afrikaanse varkenspest beter onder controle doordat bedrijven betere preventiemaatregelen hanteren. Daarbij schalen bestaande bedrijven de productie op en veel nieuwe varkensbedrijven openen de deuren. Vorige maand zijn 2.030 bedrijven, met meer dan 500 varkens, gestart met de varkensproductie. Sinds januari telt China 11.123 nieuwe varkensbedrijven. Het aantal 'grote bedrijven' is daarmee toegenomen tot 171.000. Ondanks de forse groeicijfers kampt China nog altijd met vleestekorten.
Varkensprijs verliest terrein
Dit tekort uit zich in de hoge varkens- en biggenprijzen. De gemiddelde Chinese varkensprijs noteert 34,76 yuan per kilo levend gewicht. Omgerekend komt dit neer op €4,35. Ruim een maand geleden noteerde de varkensprijs nog boven 37 yuan per kilo, waarmee sprake is van een dalende trend die wordt ingegeven door het oplopende aanbod. Dit blijkt ook uit de slachtcijfers die de afgelopen maanden een stijgende lijn laten zien. Voorlopig nog prikkelt de varkensprijs in China om de productie op te voeren, gezien de kostprijs circa 14 tot 15 yuan per kilo bedraagt.
Europese export
Ondanks deze aanwas kunnen Europese vleesbedrijven nog wel even profiteren van de torenhoge Chinese vleesvraag die zich maandelijks uit in de goede exportcijfers. Naast dat de varkensproductie in China groeit, trekt namelijk ook de vleesconsumptie weer aan. Tijdens de lockdown werd er in China minder buitenshuis geconsumeerd, maar ondertussen trekt de vraag weer bij, zo melden Chinese media.
Vanuit Nederland heeft Vion eind vorige week groen licht gekregen om de export te hervatten. Dit gebeurde na een onderbreking van een paar weken als gevolg van de coronauitbraak deze zomer onder personeel van de slachterij. Duitse slachterijen is de export ontzegd nu daar Afrikaanse varkenspest is vastgesteld, al is de verwachting van de Rabobank dat China de import Duits varkensvlees weer gaat toestaan.