Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Duitsland verbiedt oogsten in AVP-gebieden

17 September 2020 - Chanti Oussoren - 2 reacties

Het nieuws dat Duitsland niet langer AVP-vrij is, werd enige tijd gevreesd, maar sloeg in als een bom. Om verdere verspreiding te voorkomen worden strenge maatregelen genomen. Zo worden er premies gesteld op de vondst van karkassen van wilde zwijnen en dreigt een voertekort nu ruwvoer niet meer van het land gehaald mag worden.

Het begon met de vondst van 1 besmet karkas maar, het aantal liep al snel op en dinsdag stond de teller op 5 besmettingen. Deze gevallen zijn inmiddels allemaal bevestigd door het Friedrich Loeffler Institut (FLI). De staat Brandenburg heeft de zoektocht naar karkassen opgevoerd en wederom nieuwe gevallen gemeld.

Er zijn nog geen besmettingen gevonden buiten Brandenburg. Het aantal besmettingsdetecties binnen het gebied is wel opgelopen, er zijn in totaal 10 gevallen gemeld. Hiervan werden er 5 gelokaliseerd in het district Spree-Neisse, waar ook het eerste karkas werd gevonden. De overige 5 werden gevonden in Neuzelle.

Financiële stimulans jagers
Het vinden en bemonsteren van karkassen van wilde zwijnen in het getroffen gebied is cruciaal. De Brandenburgse autoriteiten hebben daarom premietarieven bekend gemaakt voor het vinden van karkassen. In het kerngebied ligt de bonus voor jagers op €150 per vondst. Voor in het bedreigde gebied en de omliggende bufferzone wordt een premie van €100 betaald.   

Oogsten worden stopgezet
Autoriteiten mogen, wanneer nodig om dierziekten te bestrijden, het gebruik van landbouw- of bosbouwgebieden voor een periode van 6 maanden beperken of verbieden. De hoofdverantwoordelijke dierenartsen voor de 3 getroffen districten in Duitsland maken hier ook gebruik van. In de risicovolle districten Spree-Neisse, Dahme-Spreewald en Oder-Spree is het gebruik van dergelijke land- en bosbouw tot nader orde verboden.

Hiermee komen niet alleen varkenshouders in zwaar weer, maar ook akkerbouwers en voerleveranciers worden sterk benadeeld. Deze maatregel betekent dat er lokaal geen maïs mag worden geoogst, het is niet duidelijk wanneer de oogst wel weer toegestaan is. Daarbij mag ook gras, hooi en stro dat de afgelopen 6 maanden in de bedreigde gebieden is geoogst niet aan varkens worden gevoerd. Voor de veehouders in Brandenburg dreigt een strop, door de afgelopen droge jaren is er sprake van een mogelijk voertekort.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
BZ 17 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10889223/duitsland-verbiedt-oogsten-in-avp-gebieden]Duitsland verbiedt oogsten in AVP-gebieden[/url]
Dan moeten ze de Poolse granen ook tegenhouden. Die gaat massaal de grens over. En daar is veel AVP!!
Abonnee
weelderig 18 September 2020
niet alleen granen maar ook groenten en aardappelen voor menselijke consumptie
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Ruwvoer

Maïshakselaars kunnen bijna de winterstalling in

Analyse Ruwvoer

Kwaliteit maakt maïshandel wispelturig

Analyse Ruwvoer

Kopers en verkopers maïs komen moeilijk bij elkaar

Analyse Ruwvoer

Hakselaars rijden, nieuwe maïs komt op de markt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden