Shutterstock

Analyse Varkensslachtingen

Gemiddeld verloop voor slachtcijfers augustus

8 September 2020 - Jorine Cosse

De rust lijkt enigszins teruggekeerd op de varkensmarkt. De slachtcijfers staan rond hetzelfde niveau als het 5-jarig gemiddelde en presteren ook niet beduidend minder dan vorig jaar. De varkens blijven gemiddeld zwaar, maar schommelen wel wat in vleespercentages.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maand augustus loopt grofweg van week 32 tot en met week 35. In deze periode verliepen de slachtcijfers zo goed als gemiddeld. Toch maken week 32 en week 35 een kleine uitschieter, waarin de laatste week zelfs 2019 weer voorbijstreeft. Net als voorgaande weken blijven de varkens zwaar met relatief gemiddelde vleespercentages.

Slachtcijfers
Week 32 loopt met 284.914 slachtingen met bijna 10.000 dieren iets uit op het aantal slachtingen van het 5-jarig gemiddelde. In de opvolgende week trekt dit met een verschil van net geen 2000 dieren bijna gelijk, waarin week 33 met 275.884 net wat minder noteert dan het gemiddelde. Ook in vergelijking met 2019 (283.000) is er geen groot gat te zien in week 33.

In week 34 werden er 287.950 varkens geslacht in de Nederlandse slachthuizen, slechts een 1000 stuks minder dan het gemiddelde. In 2019 werden er bijna 10.000 varkens meer geslacht in dezelfde week. Augustus wordt afgesloten met een kleine plus ten opzichte voorgaand jaar en het 5-jarig gemiddelde: In totaal werden er 301.656 varkens geslacht, iets over de 4000 meer dan in 2019 en ongeveer 9000 meer dan het gemiddelde. Voor augustus dus geen opvallende uitschieters of juist tegenvallers.

Gewichten en percentages
Datzelfde geldt voor de gewichten en vleespercentages van de slachtvarkens. Nog altijd zijn de gewichten zeer hoog in vergelijking met het 5-jarig gemiddelde en 2019. Week 32 telde met een gemiddeld gewicht van 99,7 kilo de zwaarste varkens. Daarna ontstaat er een kleine terugval in week 33, waarna de gewichten weer toenemen.

Bij de vleespercentages zijn wat schommelingen te zien, deze zijn procentueel gezien wel redelijk minimaal. Week 33 en 34 noteren beide op een percentage van 59,3%, waarmee ze het 5-jarig gemiddelde ontmoeten. Voor week 32 en 35 wordt ook een gelijk percentage genoteerd, die komt alleen wat lager uit op 59,1%, waarmee weer wat afstand genomen wordt van het gemiddelde.

Vooruitzichten
Het afgelopen jaar werd getekend door grotere fluctuaties dan we gewend zijn van de varkensslachtingen. Dit wordt grotendeels gevormd door de coronacrisis en de vleesvraag uit China. Nu de markt weer wat aantrekt, lijkt er wat rust te komen op de varkensmarkt. De varkensslachtcijfers stabiliseren (voor nu), onder andere Van Rooi Meat en Westfort hebben hun prijzen voorzichtig aan wat verhoogd en daarbij hebben beide landen hun China-erkenning weer terug.

Het is afwachten hoe de coronacrisis zich ontwikkelt, zoals dat bij veel onderwerpen het geval is. Maar zoals het nu lijkt gaat de varkensmarkt de goede kant op. Er zijn nog een aantal slachterijen, zowel in Nederland als bijvoorbeeld Duitsland, die de prijzen stabiel hebben gehouden, die mogelijk toch volgen met een kleine verhoging. Dit is deels afhankelijk van de ontwikkeling in Duitsland, aangezien de markt daar enigszins stroef verloopt. Zolang de Chinese vleesban niet opnieuw optreedt en het coronavirus niet opnieuw agressief de kop op steekt, lijken de vooruitzichten positief.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden