De vraag naar biggen was zwak, is zwak en wordt in de komende weken waarschijnlijk niet veel beter. Temeer omdat...
De zomermaanden zijn doorgaans moeizame maanden qua afzet van biggen. Daar is dit jaar geen uitzondering op. De binnenlandse vraag naar biggen is matig en ook in het buitenland is de opleg niet wild.
De nasleep van de hitte begin augustus, wat bij vleesvarkens voor groeivertraging zorgde, is volgens handelaren nog altijd merkbaar. Ook in Duitsland is er sprake van 'oplegvertraging', al raakt de markt daar langzaam weer in balans.
Daarbij heeft de zwakke binnenlandse vraag waarschijnlijk ook met het de uitstroom van varkensbedrijven te maken, waarbij de trend is dat vleesvarkensbedrijven meer zijn gestopt dan vermeerderaars, zo wijzen de cijfers van het CBS uit.
Hogere varkensprijs nog niet concreet
Een hogere varkensprijs kan de biggenafzet wellicht een impuls geven, maar zover is het nog niet. In toenemende mate droogt het overschot aan vleesvarkens in Duitsland op, alleen in het noordwesten is het aanbod regionaal nog ruim. Dat is wel precies het gebied dat bepalend is voor de Nederlandse biggenexport. Vanuit het zuiden van Duitsland komen geluiden dat het aanbod krap is.
Een hogere varkensprijs zit ergens wel in de pijplijn, maar is nog niet concreet. In Nederland laat Vion de notering zoals verwacht opnieuw staan op €1,47 per kilo. En hoewel sommige handelaren opteren voor een verlaging kan de DCA BestPigletPrice standhouden op €30 per big.