Shutterstock

Analyse Varkens

Varkenssector worstelt zich door de coronacrisis

18 Augustus 2020 - Chanti Oussoren

De afgelopen weken heeft de Nederlandse varkensmarkt een roerige tijd doorstaan. De coronacrisis heeft de varkenssector veel onzekerheid gebracht. Hoog tijd voor een analyse, wat is er allemaal gebeurd en hoe staat de huidige situatie ervoor?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toen eenmaal bleek dat het coronavirus ook in Nederland zich snel verspreidde, werden er maatregelen opgesteld om grootschalige besmettingen tegen te kunnen gaan. De onzekerheid nam toe door onder andere een uitvallende afzetvraag vanuit de horeca. Toen Vion haar activiteiten op locatie in Groenlo stillegde, in verband met grootschalige coronabesmettingen onder het personeel, werd die onzekerheid alsmaar groter. Een slachtcapaciteit van bijna 25.000 varkens viel plotsklaps weg.

Door de coronacrisis zijn slachterijen onder een maatschappelijk vergrootglas komen te liggen. Er kwam veel negatieve respons op de situatie in slachthuizen omtrent de arbeidsomstandigheden van arbeidsmigranten en hun huisvesting.

Exportban
Half juni sloot ook Tönnies haar slachterij in het Duitse Rheda-Wiedenbrück vanwege coronabesmettingen. Dit zorgde voor nog meer spanning op de Nederlandse varkensmarkt. Het aanbod vleesvarkens liep steeds verder op en het vinden van afzetmogelijkheden verliep zeer stroef. De slachtcapaciteit van circa 20.000 tot 25.000 varkens per week viel volledig weg. Vlak daarna legde China en importverbod op voor vlees afkomstig van Tönnies, omdat er angst was voor het coronavirus.

Toen China ook de import van varkensvlees uit een aantal Nederlandse slachthuizen opschortte was het helemaal bal. Door de exportbelemmeringen groeide het vleesvarkensaanbod snel. Handelaren poogden zo goed en zo kwaad als dat ging de aangeboden varkens weg te werken, maar dit bleek een lastige klus.

Varkensprop droogt op
Half juli mocht Tönnies haar activiteiten op locatie in Rheda-Wiedenbrück weer oppakken nadat deze 4 weken lang waren stilgelegd. Dit deed het overaanbod op de Nederlandse varkensmarkt niet direct verdwijnen, maar zorgde wel enigszins voor verlichting. Inmiddels heeft Tönnies haar slachtcapaciteit weer bijna volledig hervat en zorgt dit, mede met de groeivertraging op veel bedrijven als gevolg van de hittegolf, ervoor dat het overaanbod varkens doet afnemen. De afzet verloopt minder stroef maar van een soepele afzet is nog geen sprake.

Tevens werd eind vorige week bekend dat Tönnies vanuit een aantal locaties weer vlees richting China mag exporteren. Van een opheffing van het exportverbod voor Van Rooi en Vion is tot op heden nog geen sprake.

Varkensprijs
De stroeve omstandigheden zijn ook tot uiting gekomen in de varkensprijzen. De DCA Beursprijs 2.0 van levend en geslachte varkens zijn sinds week 11, het begin van de coronacrisis, fiks gedaald. Sinds week 28 zijn de noteringen wat stabiliserend.

Lees al het nieuws over het coronavirus en de vleesverwerking in ons dossier.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden