De handel in biggen lijkt het kind van de rekening nu de laatste weken het slachttempo van varkens fors is gedaald. Hoe is het perspectief voor de handel de komende week?
De tropische temperaturen die Nederland en andere Europese landen de laatste weken in hun greep hielden, hebben een forse impact op de afzet van biggen. Al voordat de hitte in Europa toesloeg was er sprake van een moeizaam lopende biggenmarkt als gevolg van de coronapandemie. Uitbraken van corona leidden bij meerdere Europese slachterijen tot tijdelijke sluitingen en een exportban van vlees richting China. Het gevolg was dat de slachtcapaciteit drastisch werd teruggeschroefd.
Hitteprotocol
Door de hitte trad het hitteprotocol in werking, wat de slachtcapaciteit nog verder deed krimpen. Het afleveren van varkens bleek een moeilijk te leggen puzzel te zijn. Voor veel handelaren betekende dat, dat er wekelijks varkens moesten worden doorgeschoven en er onvoldoende ruimte beschikbaar kwam om biggen op te leggen.
Het prijsbeeld van de biggennoteringen in Nederland en Europa liet de laatste weken een zijwaartse beweging zien, meer zat er niet in. Voor deze week werd door de VEZG voor biggen eveneens onveranderd genoteerd met €39. Het onveranderde prijsbeeld van de VEZG Notierung is ook tevens de verwachting van de NordWest biggennotering voor week 34.
Marktsegment
Handelaren die met hun opgaven deze week hun verwachting voor de biggennotering hebben doorgegeven, laten geen ander beeld zien dan wat de VEZG liet zien, namelijk dat van onveranderd. De DCA BestPigletPrice (BPP) blijft zodoende voor de 4e week op rij met €30 staan op onveranderd. Eerst zal het slachttempo naar boven moeten, alvorens de BPP zal kunnen stijgen, zo is de mening van het gros van de biggenhandelaren.