Shutterstock

Inside Varkens

Weer meer varkens aan de haak in Duitsland

29 Juli 2020 - Chanti Oussoren

Met de heropening van het Duitse slachtconcern Tönnies klaart de lucht op de varkensmarkt weer wat op en zijn de Duitse slachtcijfers zich weer aan het herstellen. Ondertussen heeft het Duitse kabinet goedkeuring gegeven op het verbod op arbeidsmigranten in de vleesverwerkingssector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slachtcapaciteit van Tönnies, waar wekelijks circa 140.000 varkens kunnen worden geslacht, viel volledig weg nadat het vleesconcern noodgedwongen moest sluiten. Andere slachterijen sprongen weliswaar bij, maar dat loste het probleem niet op. De afname in slachtcapaciteit kwam ook terug in de Duitse slachtcijfers die de afgelopen weken structureel ver onder 800.000 lagen. Dit terwijl de grens van 1 miljoen kan worden gepasseerd, wanneer slachterijen het op hun heupen hebben. 

Vorige week, nadat Tönnies haar werkzaamheden weer deels had hervat, nam het aantal toe tot 822.384 slachtingen. Hiermee tonen de slachtcijfers een eerste stap richting een herstel. Het niveau ligt echter wel nog zo'n 8% onder het niveau van vorig jaar.

Varkensprijzen stabiel
Nu we in de zomerperiode zitten en de weersomstandigheden weer gunstiger worden breekt het BBQ-seizoen weer aan, wat de vleesafzet ten goede komt. De varkensprijzen blijven, gehinderd door een ruim aanbod, nog stabiel. De  Duitse VEZG-notering blijft staan op €1,47 per kilo. Ook de Nederlandse slachterij Compaxo houdt de notering zoals verwacht gelijk op €1,26. Daarnaast vertonen de varkensprijzen in de belangrijkste landen in Europa ook een stabiel beeld. 

Verbod op arbeidsmigranten
Terugkomend op de situatie bij onze oosterburen, het Duitse kabinet heeft vanmorgen (29 juli) toegestemd op verbetering van de handhaving op het gebied van arbeidsveiligheid. In deze wet is onder meer bepaald dat er vanaf 1 januari 2021 geen arbeidsmigranten meer mogen worden ingezet voor werkzaamheden in de slachtsector.

Omdat het verbod enkel voor slachterijen geldt, is er door de vleessector bezwaar aangetekend, omdat zij zich benadeeld voelt. Slachterijen tot maximaal 50 medewerkers zijn inmiddels vrijgesteld van arbeidsmigrantenverbod, voorheen gold de vrijbrief voor slachterijen tot 30 medewerkers. De Duitse landbouwminister Julia Klöckner gaf aan veel belang te hechten aan de uitzondering voor kleine- en middelgrote bedrijven. 

Naast dat er voor slachthuizen een verbod geldt op arbeidsmigranten gaat de wet ook in op de kwaliteit en controle van huisvesting van arbeidsmigranten die in de agrarische sector werkzaam zijn. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden