De Britten hebben tot dusver in 2020 fors minder Europees varkensvlees geïmporteerd. Volgens de data van de Europese Commissie ligt het importvolume maar liefst 25% lager dan vorig jaar. Heeft deze forse afname met de brexit te maken of speelt de coronacrisis hierin een rol, en wat merken Nederlandse bacon-exporteurs hiervan?
De Britten importeren doorgaans veel Europees varkensvlees, maar sinds dit jaar wordt er aanzienlijk minder geïmporteerd. Over de eerste 5 maanden van 2020 ligt het importvolume maar liefst 25% lager dan vorig jaar. In totaal werd er bijna 323.000 ton varkensvlees geïmporteerd. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog bijna 435.000 ton.
Coronacrisis
Wanneer we specifiek inzoomen op de meimaand dan komt Nederland er bekaaid vanaf. De totale Britse import van varkensvlees kwam toen uit op 63.600 ton, een daling van 13% tegenover 2019. De afname is grotendeels toe te wijten aan een lagere import van bacon en worstproducten, deze categorie daalde met circa 25% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.
De totale Britse invoer uit Nederland stagneerde met 44%, uit Ierland met 35%, Spanje met 20% en Denemarken met 13%. De invoervolumes uit Duitsland namen juist toe met bijna een kwart, maar dit was onvoldoende om de algehele daling te kunnen compenseren. Britse sectorexperts zeggen dat de verminderde import voornamelijk te maken heeft met uitdagingen in de beschikbaarheid van gekoelde zeecontainers die, als gevolg van de coronacrisis, toentertijd zeer beperkt beschikbaar waren.
Exporteurs herkennen zich niet
Ondanks dat de cijfers aantonen dat de Britten over de eerste maanden van dit jaar fors minder varkensvlees importeerden, worden deze vraaguitval niet door Nederlandse exporteurs bevestigd. Bij Pali Meat zeggen ze weinig tot niks gemerkt te hebben van een verminderde export. "Wij exporteren verhoudingsgewijs nog evenveel bacon naar Engeland als voorheen", zo laat het bedrijf uit Den Bosch weten.
Volgens vleesbedrijf Van der Mey uit Sassenheim lag hun baconexport richting Engeland over de eerste 3 maanden van 2020 op een vergelijkbaar niveau met eerdere jaren. Wel merkten zij in april en mei een forse afname. "Over de maanden mei en april werd er wel beduidend minder bacon geëxporteerd naar Engeland, maar dat was puur wijten aan de coronacrisis", zo laat een woordvoerder weten. De volumes hebben zich in juni en juli weer hersteld en zijn naar eigen zeggen acceptabel. De aanstaande brexit doet volgens het bedrijf niets af aan de Britse importbehoefte.