Ondanks dat de slachtcapaciteit is toegenomen, wil het varkensaanbod maar niet slinken. Wel trekken de vleesverkopen weer wat aan.
Tönnies mag dan weer een week open zijn, maar draait nog (lang) niet op volle kracht. Ook in Nederland en België doen slachterijen het rustig aan. De vraag naar vlees verbetert momenteel weliswaar, maar de vrieshuizen in Europa liggen bomvol agrarische goederen wat de opslagkosten niet ten goede komt. En daarbij speelt nog het exportverbod naar China waar Van Rooi, Vion en Westfort mee kampen.
Wel schijnen er ontwikkelingen te zijn die perspectief bieden op hernieuwde markttoegang. De Chinese National Health Commission heeft volgens Reuters deze week een lijst opgesteld, waarop richtlijnen staan waaraan de vleesleveringen (in het kader van het coronavirus) aan moeten voldoen. Ook hebben de Chinese autoriteiten via camera's meegekeken in Nederlandse slachterijen om zicht te krijgen op het proces en daar is positief op gereageerd. Het motto blijft: eerst zien dan geloven.
Aanbod blijft ruim
Handelaren geven aan dat het spreekwoordelijk zweten is om vleesvarkens geplaatst te krijgen. Symbool voor deze situatie staat de Internetbeurs waar al wekenlang geen partij op is verhandeld. Hoewel de vleesverkopen weer wat aantrekken, blijft het ruime aanbod waarschijnlijk nog wel een tijdje spelen.
Ondanks spaarzame hogere opgaven is er nog weinig animo om de DCA Beursprijs 2.0 te verhogen. De prijs voor geslachte varkens blijft zodoende staan op €1,33 per kilo. De prijs voor levende varkens blijft onveranderd op €1,05 per kilo.