Rabobank heeft haar prognose voor de wereldwijde vleesproductie naar beneden bijgesteld. De impact van de coronacrisis gaat naar verwachting langdurig zijn en er worden daarom volatiele wereldwijde handelsvoorwaarden verwacht, zo schrijft Rabobank in haar derde kwartaalupdate van 2020.
De nadelige gevolgen van de coronacrisis, zoals vraaguitval door tijdelijke lockdowns, het uitvallen van arbeidskrachten of tijdelijke operationele sluitingen van slachthuizen zorgen voor veel spanningen op de varkensmarkt. De wereldwijde varkensvleesproductie heeft vertraging opgelopen. Rabobank heeft daarom haar prognoses van varkensvleesproductie in de grote productielanden voor dit jaar naar beneden bijgesteld.
Wereldwijde productie
De prognose was oorspronkelijk dat de wereldwijde varkensvleesproductie over 2020 met 5% zou afnemen in vergelijking met 2019. Die verwachting is bijgesteld en naar inschatting gaat de productie nu zelfs met 8% stagneren. De grootste afnames zullen plaatsvinden in China (-17%), de Filippijnen (-9%) en Vietnam (-8% tot -11%). De varkensvleesproductie in Europa zal volgens de Rabobank met 0,5% afnemen in vergelijking met vorig jaar.
China
Doordat China nog steeds kampt met de Afrikaanse varkenspest (AVP), en er recentelijk nieuwe uitbraken zijn geweest als gevolg van zware regenval en overstromingen, is er nog geen sprake van een herstel van de binnenlandse varkensstapel. China heeft tevens de inspectie op vrachten inkomend voedsel verhoogd, om te garanderen dat de goederen niet het coronavirus met zich dragen.
De corona-inspectie zorgt echter voor vertraging in het laad- en losproces en heeft voor enige capaciteitsproblemen gezorgd. Dit, in combinatie met de importban die het land verscheidene vleesproducenten heeft opgelegd, zorgt ervoor dat de import vertraagd wordt. Analisten van de bank verwachten dan ook dat de varkensprijs in China op hoog niveau blijft.
Ook een aantal Nederlandse vleesproducenten kampen met een exportverbod richting China. Het is niet duidelijk hoelang de exportban gaat duren en dit zorgt voor toenemende onzekerheid op de Nederlandse varkensmarkt gezien het feit dat China de belangrijkste afzetmarkt is. China importeert meer dan 60% van de totale Europese varkensvleesexport.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.