Shutterstock

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

China kampt weer met toenemende virusuitbraken

15 Juli 2020 - Chanti Oussoren - 2 reacties

De Afrikaanse varkenspest (AVP) houdt de gemoederen in de wereld flink bezig. China streeft naar het herstellen van haar varkensstapel, maar kampt nog steeds met uitbraken van besmettelijke varkensziekten. Onder meer ook mond en klauwzeer (MKZ) bij varkens. Ondertussen streeft Vietnam naar een AVP-vrij land in 2025 en lopen de gemoederen in Duitsland op rondom de bouw van een vast hek op de grens. 

De Afrikaanse varkenspest houdt de wereldwijde varkenssector al geruime tijd in zijn greep. Uitbraken van het besmettelijke en dodelijke virus heeft vooral in China tot grote gevolgen geleid. De binnenlandse varkensstapel is daar naar verluidt bijna gehalveerd door uitbraken van het virus. Al geruime tijd is het land bezig met plannen om de varkensstapel te laten herstellen en zijn het aantal uitbraken gedaald, mede als gevolg van kleinere kuddes en betere hygiëne.

Nieuwe uitbraken van het virus gooien echter roet in het eten van deze plannen. In een aantal delen van Zuid-China is het aantal uitbraken van AVP weer toegenomen. Volgens analisten is dit het gevolg van zware regenval en overstromingen. Zheng Lili, hoofdanalist bij adviesbureau Shandong Yongyi, zei dat de overstromingen sinds half juni geleid hebben tot nieuwe besmettingen en de logistiek bovendien dwarsbomen. 

Overstromingen verspreiden AVP
Uit een onderzoek van Shandong Yongyi blijkt dat er tientallen gevallen van het virus zijn opgetreden sinds de zware regenval in de gebieden. Dit zou tot besmettingen hebben geleid omdat varkenshouders meestal de geïnfecteerde varkens begraven en de regen de ziekte mogelijk via het grondwater heeft verspreid, aldus de analisten.

Onder veel varkenshouders in de getroffen provincies heerst nervositeit. Ondernemers die net hun varkensstapel weer hadden gevuld met nieuwe zeugen hebben veel angst opnieuw getroffen te worden.

Mond-en-klauwzeer in Chinese varkensstapel
AVP-uitbraken is niet het enige virus waar China zich zorgen om moet maken. Recentelijk is er ook een uitbraak van het zeer besmettelijke mond-en-klauwzeer (MKZ) onder varkens gemeld in de zuidelijk provincie Guandong. Op het bedrijf waren 39 van de 131 varkens besmet geraakt en is er 1 varken overleden.

In China wordt MKZ geklassificeerd als een ziekte die ernstige schade kan veroorzaken en een dringende reactie vereist. "Lokale autoriteiten behandelen de uitbraak in overeenstemming met de voorschriften voor ziektebestrijding en -preventie", aldus het veterinaire en veeteeltbureau van het ministerie. 

Vietnam wil virusvrij zijn
Ook Vietnam kampt al enige tijd met AVP-uitbraken. Het land streeft ernaar om in 2022 meer dan 90% van regio's vrij het te hebben van AVP, in 2025 moet het land dan geheel vrij zijn van de ziekte. Het is de bedoeling dat 90% van de kleine- en middelgrote varkensbedrijven, en 80% van de grootschalige varkensbedrijven bio veiligheidsmaatregelen gaan nemen. Tegelijkertijd wordt er druk gewerkt aan een mogelijk vaccin.

Om dit te kunnen bereiken wordt de focus gelegd op het tijdig opsporen van geïnfecteerde gevallen en het nemen van preventieve maatregelen. Daarnaast komt een verscherpt toezicht op het controleren van transporten en zal de testcapaciteit worden versterkt. Ook wordt er een campagne gelanceerd om mensen bewuster te maken van het virus en de verspreidingsmogelijkheden.

Hek tussen Duitsland en Polen
In Duitsland, waar tot op heden nog geen AVP-uitbraken zijn, is er veel onrust voor mogelijke insleep van het virus via besmette wilde zwijnen uit Polen. Om insleep van het virus te voorkomen is er in maart een hekwerk geplaatst langs de Duits-Poolse grens. De Duitse deelstaat Brandenburg  maakten zich echter zorgen dat het verplaatsbare hekwerk niet voldoende zou zijn om het virus buiten de deur te houden en eiste een vast hekwerk, maar daar waren milieuorganisaties op tegen.

Inmiddels hebben meerdere deelstaten de wens geuit om een vast hek te laten plaatsen. Om de bouw van een vast hek te realiseren moet de diergezondheidswet worden herzien. Die wet staat momenteel de plaatsing van een permanent hek voor preventieve doeleinden niet toe. Om dit te kunnen veranderen is er een wetsvoorstel opgesteld door de Duitse bondraad. Naar verwachting zal het parlement hierover dit najaar gaan stemmen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
15 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10888353/china-kampt-weer-met-toenemende-virusuitbraken]China kampt weer met toenemende virusuitbraken[/url]
Dan zal de voerprijs nog verder dalen.
Fred 20 Juli 2020
Zonder China zitten gaan we terug naar het stenen tijdperk.

Met handen en voeten zit Europa vast aan dit land, een ramp in medicatie, technologie, welvaart: Compleet gebrek aan knelpunt analyse in eenvoudige materiaalstromen, is wel het minste wat je van een regering mag verwachten in plaats van onze totale afhankelijkheid.

dit bovenop:

Welvaartafname door investeringen publieke arbeidsvaluta in landen die leefden van valutawerking en investeringen in wat we allang hebben (energie) alsook cultuurweggave en dictatuur van Europa, geregeerd door megabedrijven maken onze partij van vrijheid en democratie een schandvlek op ons bestaan als mensheid!

Voor onze 130.000 nieuwkomers goed nieuws, naast de 65.000 huizen van onze nieuwbouw geven wij ook onze cultuur weg:

Er zijn gelovigen die menen dat dit hun beloofd is:
het is wachten op heksenwagen, kruisiging en publieke steniging.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws varkens

POV vreest verspreiding AVP bij maïsoogst

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden