Shutterstock

Analyse Varkensslachtingen

Sluiting Van Rooi Meat heeft effect op slachtcijfers

10 Juli 2020 - Jorine Cosse

Het grootste gedeelte van de maand juni verloopt qua slachtcijfers gemiddeld, echter in de eerste week van die maand zit een duidelijke kink in de kabel. Dit heeft alles te maken met de sluiting van Van Rooi Meat eind mei en de capaciteit van onder andere Vion na de kritiek op de woon-werk verhouding van haar uitzendkrachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de eerste week van juni na, vertonen de slachtcijfers een stabiel beeld. Week 24 en 25 doen nog iets onder voor dezelfde weken in 2018 en 2019, maar lopen gelijk aan het 5-jarig gemiddelde. Week 26 ontmoet met 287.000 slachtingen weer de trend van voorgaande 2 jaar. Week 23 is een ander verhaal. Een samenloop van omstandigheden heeft ervoor gezorgd dat er een enorme dip in het aantal varkensslachtingen is ontstaan.

Omstandigheden
Het is zeker niet het diepste dal dat de slachtingen in de afgelopen 5 jaar hebben meegemaakt, maar wel een opmerkelijk dal in een opmerkelijke tijd. Normaal gesproken ontstaat eenzelfde terugloop in slachtingen aan het einde van het jaar, in de laatste week, door verminderde capaciteit in de slachthuizen vanwege oud en nieuw. Deze daling staat daar, een half jaar na nieuwjaar, ver vanaf. Het heeft dan ook alles te maken met een samenloop van omstandigheden, die grotendeels veroorzaakt worden door de coronacrisis.

In totaal werden er in week 23 181.000 varkens geslacht. Dat is ruim 80.000 dieren minder dan er gemiddeld in dezelfde periode geslacht worden. Dit heeft te maken met onder andere de sluiting van Van Rooi Meat, die tot 9 juni de deuren dicht moest houden. Met een slachtaandeel binnen de Nederlandse slachterijen van zo'n 20%, was het te verwachten dat het aantal slachtingen hier onder zou lijden.

Naast de sluiting van Van Rooi Meat draaide ook Vion nog niet op volle touren. Het vleesconcern kreeg in deze periode enkele keren te maken met strenge controles en zelfs enkele keren een sluiting. Hierdoor kwam er een vergrootglas op de werkzaamheden en zelfs de huisvesting van haar medewerkers te liggen. Dit, maar ook een statement van de Nederlands Overheid, legde een beperking op de slachtcapaciteit.

Niet alleen de coronacrisis heeft invloed op de slachtcijfers en daarbij de Nederlandse slachterijen. Een bijkomstigheid in de eerste week van juni is dat de maand afgetrapt werd met Tweede Pinksterdag. Ook deze feestdag heeft een (miniem) effect op de slachtingen. Elk jaar is hier een kleine dip van terug te zien. In 2019 een week later, in 2018 2 weken eerder.

Gewichten en vlees
In het gewicht van de geslachte varkens is duidelijk terug te zien dat de dieren in week 24 met 100 kilo gemiddeld zwaarder waren dan doorgaans het geval is. Dit is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat dieren een week later geslacht zijn dan de bedoeling was door de verminderde slachtcapaciteit. Hoewel de varkens dit jaar over het algemeen zwaarder zijn dan in voorgaande jaren, is de huidige lijn enigszins opvallend te noemen. Waar het gewicht normaal gesproken in de zomermaanden wat afneemt, blijft het nu aardig op niveau.

Ook het percentage vlees vertoond een iets ander beeld dan we in voorgaande jaren zagen. In week 24 ontstaat een diep dal dat in de afgelopen 2 jaar niet eerder is gezien. De week erna waren was het percentage weer beduidend hoger en daarbij ook hoger dan in voorgaande jaren. Dit heeft ook hoogstwaarschijnlijk te maken met het langer aanhouden van de varkens, maar is niet helemaal te achterhalen. Wel vertoond het 5-jarig gemiddelde eenzelfde terugval, iets wat grotendeels beïnvloed wordt door eenzelfde daling in 2017.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden