Shutterstock

Achtergrond Coronavirus

Varkens uitruilen tegen de prop in de markt

7 Juli 2020 - Chanti Oussoren

De onrust op de varkensmarkt neemt toe. Een aantal slachthuizen kampt met een exportverbod richting China en Tönnies blijft nog gesloten tot minimaal 17 juli. Het varkensaanbod stapelt zich op en het is moeilijker om afzetmogelijkheden te vinden. Hoe erg is de stituatie in Nederland?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De sluiting van de fabriek van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück zorgt voor veel onrust op de markt. De locatie is sinds 17 juni gesloten en de fabriek gaat haar werkzaamheden niet hervatten voor 17 juli. Door het wegvallen van deze afzetmogelijkheid stroopt het varkensaanbod steeds verder op. 

Volgen Jan Vernooij, voorzitter sectorcommisie Varkens- en biggenhandel en exporteurs binnen Vee & Logistiek, gaan er wekelijks zo'n 30.000 varkens richting Duitsland. Deze afzet is nagenoeg stilgevallen. Naar verluidt hangen er momenteel circa 80.000 tot 100.000 boven de markt en lopen de slachtactiviteiten een halve week achter. 

Collegialiteit
Niet iedere varkenshouder kampt met een overaanbod vanwege de situatie, maar wel elke varkenshouder in Nederland merkt dat er problemen zijn. Vernooij benadrukt dat bedrijven onderling elkaar hulp bieden waar mogelijk. "Bedrijven die aan Tönnies leveren, verliezen een grote afzetmogelijkheid en kunnen hun varkens nauwelijks kwijt. De collegialiteit binnen de sector is enorm en collega's nemen waar mogelijk varkens over, maar dit zorgt slechts voor minimale verlichting."

Stopperstallen vullen
Het vullen van de reeds lege stallen van stoppers zijn zou een oplossing kunnen zijn voor tijdelijke huisvesting van varkens en biggen. Ook Vernooij is een voorstander van deze mogelijkheid, maar hij twijfelt sterk of het idee goedkeuring zal krijgen. "Ik vind het een heel goed idee, maar ik denk dat er een hoop weerstand zal zijn. Als de situtaie nog indringender was geweest, door bijvoorbeeld een uitbraak van een besmettelijke dierziekte, dan zou er nog hogere nood zijn en zou er wellicht eerder goedkeuring zijn voor het concept ", aldus Vernooij

Extra slachtdag
Ook het oproepen bij slachterijen om op zaterdag een extra slachtdag in te lassen, is een mogelijke oplossing om de markt verlichting te bieden. Volgens Vernooij is er bij de slachterijen ook bereidheid om extra uren in te vullen om zo de afzetmogelijkheden te verruimen. "Organisaties zoals de POV, COV en Vee&Logistiek hebben wekelijks gezamenlijk overleg over de situatie. Ik ben zelf druk bezig met het inventariseren van de handel en de slachterijen en merk slachterijen ervoor open staan om extra uren te gaan maken. Ook op het verzoek om soepeler om te gaan met keuringsaanvragen wordt positief gereageerd."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden