Veel van de varkenshouders die zich hebben aangemeld voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) komen in aanmerking. Marco Hol, die namens DLV Advies veel bedrijven begeleidt met de uitvoering van de Srv, vertelt meer over het stopperstraject en de addertjes onder het gras. Vooral het behalen van de slooptermijn is volgens hem een groot aandachtspunt.
Hoe ziet een gemiddeld stopperstraject er precies uit?
"Bedrijven die in aanmerking komen voor de Srv krijgen na de beschikkingsdatum 8 weken de tijd om te beslissen of zij deelnemen aan de regeling. De ondertekende overeenkomst moet binnen 8 weken weer bij RVO liggen. Binnen 8 maanden moeten de varkens en de verpompbare mest van het bedrijf af zijn. Vervolgens krijgt de ondernemer 6 maanden de tijd om stallen te slopen. 14 maanden na de beschikkingsdatum moet het gehele traject zijn afgerond. Het is dus belangrijk om in het stopperstraject goed te plannen, wanneer ga je welke bedrijfsactiviteiten stoppen om de termijnen niet te overschrijden."
Wat zijn de addertjes onder het gras?
"Er zitten meerdere addertjes onder het gras. Een goede planning is van groot belang. De 14 maandentermijn is leidend en als je achteraf niet aan de voorwaarden hebt voldaan, kan het subsidiebedrag worden ingetrokken. Een flora en fauna onderzoek kan leiden tot vertraging van de sloopactiviteiten. Het kan namelijk voorkomen dat er een bedreigde diersoort in de stal zit, zoals bijvoorbeeld vleermuizen. Dan moet er een onderzoek worden uitgevoerd, en dat kan vaak slechts in een bepaalde periode. Dit onderzoek kan het proces vertragen en er zo voor zorgen dat termijnen worden overschreden. Ook het sloopproces brengt tijdsdruk met zich mee. We hebben eigenlijk te weinig sloopbedrijven in Nederland om alle aanmelders te kunnen voorzien, wat ook voor oplopende prijzen kan zorgen. Natuurlijk gaat niet iedere varkenshouder die zich voor de regeling heeft aangemeld stoppen, maar het is wel heel belangrijk om vroegtijdig afspraken en planningen te maken over de sloop van de stallen."
Heeft u tips voor varkenshouders die gaan stoppen?
"Mijn belangrijkste tip is om goed te plannen en om nu alvast voor een flora en fauna onderzoek te zorgen. Mochten er dan complicaties optreden dan kan er vroegtijdig met RVO worden overlegd over de situatie. Omdat er dan sprake is van het moeten voldoen aan twee verschillende termijnen, de slooptermijn en het onderzoek van flora en fauna, dan is er wellicht een uitstel van de slooptermijn mogelijk."
"Mijn advies is om het vervolgtraject goed in beeld te brengen. Houd goed de deadlines en mogelijke tegenslagen in de gaten en zorg voor een beetje speling bij het behalen van de gestelde termijnen. Zodat, mochten er onverwachte calamiteiten zijn, het behalen van de gestelde termijnen niet in gevaar wordt gebracht."
Wat gebeurd er met de locatie wanneer de stallen zijn gesloopt?
"De locatie blijft gewoon in eigendom van de ondernemer. Vanuit de regeling is de enige verplichting dat de bestemming intensieve veehouderij eraf gaat. Als er op de locatie andere activiteiten gaan plaatsvinden dan moet dat worden afgestemd met de gemeente."
Er voldoen vrij veel aanmeldingen aan de eisen. Van hoeveel deelnemers gaat DLV uit?
"Wij hebben zelf 70 bedrijven begeleid bij de aanmelding. Van de in totaal 407 aanmeldingen die voldoen verwacht ik dat misschien iets meer dan de helft daadwerkelijk gaat deelnemen. Veel ondernemers vinden het risico op het missen van het subsidiebedrag te groot."
U begeleid zelf veel bedrijven tijdens het proces, hoe vind u dat het proces in algemene zin verloopt?
"Meerdere beslissingen vanuit RVO vallen voor de ondernemer nadelig uit. De beschikkingsdatum is destijds uitgesteld, maar dat brengt ook de nodige gevolgen met zich mee. Het subsidiebedrag wordt gebaseerd op de leeftijdstermijn van de stal. Met het uitstellen van de beschikkingsdatum is de stal ook minder waard geworden waardoor het subsidiebedrag lager uitkomt."
"Daarnaast wordt er ook met 2 maten gemeten. Het is bij enkele aanmeldingen voorgekomen dat het jaartal van de gebouwen niet goed is ingevoerd. Als het jaartal echter naar boven zou moeten worden aangepast dan is dat volgens RVO niet mogelijk, maar als het jaartal naar beneden moet worden aangepast dan kan het opeens wel. Dat is natuurlijk heel raar en roept veel frustraties op."
"Tot slot is het positief dat er enige versoepelingen aangekondigd zijn, bijvoorbeeld dat een ondernemer mag starten met demonteren zodra een stal leeg komt. Aanvankelijk was dat pas als alle stallen leeg waren en er een controle door NVWA had plaats gevonden."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.