Shutterstock

Nieuws Varkens

DCA Beursprijs 2.0 blijft staan

1 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness - 19 reacties

Ondanks de grote onzekerheid en snel dalende varkensprijzen gaat DCA Markets de Beursprijs voor deze week niet met terugwerkende kracht herroepen. De gekozen methodiek laat dit niet toe.  

De DCA Beursprijs 2.0 voor varkens is een prijs die op vrijdag bekend wordt gemaakt. Met de kennis van dat moment en voor de komende week. Als er dan in die week zich een belangrijke verandering voordoet, dan kan de Beursprijs die verandering pas in de volgende notering verwerken. Zoals nu bij de boycot door China voor een aantal slachterijen in ons land. 

Dit werd afgelopen maandag bekend en heeft vandaag geleid tot (uitgestelde) correcties naar beneden door een aantal slachterijen. De aanpassingen zijn fors te noemen, maar waren ten aanzien van de situatie op vrijdag niet te voorzien. Het aanpassen van de Beursprijs, die zonder voorbehoud is vastgesteld, is volgens DCA Markets dan ook geen optie. 

Veel factoren 
Er is volgens DCA Markets nog een ander argument om de Beursprijs niet aan te passen. Partijen die prijsafspraken hebben lopen, zullen onderling overeen moeten komen hoe ze hier mee om willen gaan en of er een correctie nodig is in de afrekening.

Wat hier de uitkomst van is, is van veel factoren afhankelijk zoals tijdstip van levering (voor of na prijscorrectie),  handelaar, leverancier, slachterij (wel of niet getroffen door de boycot). Een 'one fits all' oplossing is hier niet mogelijk. Ook niet door een nieuwe Beursprijs voor deze week vast te stellen of een correctie toe te passen op de vorige prijs.

DCA Markets zegt te begrijpen dat de situatie die zich nu voordoet lastig is, maar is van mening dat dit via maatwerk door marktpartijen onderling moet worden opgelost.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
Roy 1 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10888092/dca-beursprijs-20-blijft-staan]DCA Beursprijs 2.0 blijft staan[/url]
Zal toch eerst 15 euro van de prijs af moeten ipv 2 euro willen ze nog een big verkopen
knor 1 Juli 2020
tweede kwartaal is voor de mester een kostbare onderneming geworden terwijl de biggen nog helemaal niet onder de kostprijs zijn gekomen. Hoog tijd voor een forse correctie van de biggenprijs voor de komende week.
anjo 1 Juli 2020
aan de bovenstaande reacties,..Tis al een heel jaar hetzelfde met die dca bende,het enigste wat helpt is je biggen afzeggen,als de handel er vervolgens op gaat verliezen moet je eens kijken hoe hard ze zakken.dit is de enigste weg,want zolang er 3 man uitmaken wat de biggenprijs is,en al de rest van de handelaren er voor spek en bonen bij zitten,moeten wij zorgen dat ze eraan gaan verliezen,dan gaat het vanzelf schuiven in die club!!!
anjo 1 Juli 2020
aan de bovenstaande reacties,..Tis al een heel jaar hetzelfde met die dca bende,het enigste wat helpt is je biggen afzeggen,als de handel er vervolgens op gaat verliezen moet je eens kijken hoe hard ze zakken.dit is de enigste weg,want zolang er 3 man uitmaken wat de biggenprijs is,en al de rest van de handelaren er voor spek en bonen bij zitten,moeten wij zorgen dat ze eraan gaan verliezen,dan gaat het vanzelf schuiven in die club!!!
boerke 1 Juli 2020
biggen worden al voor 30 euro aangeboden
boerke 1 Juli 2020
Als je als handelaar de juiste notering opgeeft wordt je er uit geknikerd
Gilbert 1 Juli 2020
Omdat de mester met een vaste koppeling braaf elke week de biggen afneemt,zal de biggen prijs nooit hard zakken vergeleken met de vrije markt
Met een stijgende markt weten ze wel strak te noteren bij bb
Groeten Gilbert

boerke 1 Juli 2020
Is zo Gilbert. Maar kan deze week maar de helft van de biggen plaatsen en moet dan al dubbel opleggen
boerke 2 Juli 2020
dca notering zorgt voor veel wreiving tussen fokker en mester. Omdat ik deze week maar de helft van de varkens kwijt kan heb ik ook minder plaats voor biggen. Nu wordt mij verweten dat ik de biggen met opzet afzeggen omdat ze volgende week wel 20 euro minder kosten volgens hem terwijl ik de biggen normaal altijd trouw afneem
anjo 2 Juli 2020
Ja,boerke dat krijg je dan ook nog te horen als stank voor dank,jij zit met varkens met een kostprijs van 190 €,je beurt 150,en ze gaan ook nog niet weg,en je moet de biggen afnemen van de handel die niet in staat is om markt conform te noteren!, laat ze nóg maar een week zitten..
Gilbert 2 Juli 2020
Ik heb het hele jaar de biggen van mijn fokker netjes afgenomen
Afgelopen vrijdag tegen mijn handelaar gezegd dat ik deze week geen biggen kon hebben want ik zit stam vol
Niet vrijdag wetende dat we nu met deze situatie zitten
De liefde moet van twee kanten komen
Anders loopt de relatie stuk,wat ik eigenlijk niet wil
Groeten Gilbert
Pietje1 2 Juli 2020
Leven en laten leven.
Duitse prijs vanaf vandaag minus 6ct en stond al op hoger niveau dan NL.
Prijs NL vanaf afgelopen maandag minus 14 ct.
Weet niet hoe de vleeshandel loopt maar hoop dat de slachterijen er momenteel veel aan verdienen en niet alles afgeven zodat we dat geld weer uit hun zakken kunnen kloppen zodra de corana-crises weer voorbij is en het varkensaanbod sterk zal verminderen.
In Dld zijn al minder vlv en in NL zullen er ook minder komen door de opkoop.
Maar zoals Cruijf altijd zei; ieder nadeel,heb zijn voordeel.
Hoe lager de prijs nu, des te meer ondernemers zullen gebruik maken vd opkoop en des te beter daarna voor de overblijvers.
Abonnee
Krulstaart 2 Juli 2020
Wat heb je eraan om de beursprijs niet te herroepen en onveranderd te laten staan terwijl niet één afnemer die prijs uit gaat betalen vanwege overmacht?
Abonnee
handelaar 2 Juli 2020
Krulstaart , waarom wel herroepen? Als de beursprijs herroepen word moet dat ook gebeuren met de biggen. Moet dat ook gedaan worden als slachterijen onverwachts een keer verhogen zoals enkele weken geleden. Wat heeft een verwachtingsnotering opgeven dan voor waarde? Schaf dan de beurs af. Je moet hem gebruiken als richtlijn en niet voor prijsafspraken dan blijft de beurs zuiver. Anders word deze troebel vanwege belangen verstrengelingen.
Samen kunnen wij hem gebruiken als richting aanwijzer maar nu hebben wij ineens een omleiding gekregen. Dat gebeurt in het verkeer ook weleens dan zijn niet alle borden verwijderd.
krulstaart 3 Juli 2020
@handelaar dit is niet zomaar een afwijking in prijs door een wat betere of wat mindere markt. We hebben het hier over een complete gamechanger. vleesprijzen kelderen (zover wij weten), slachtcapaciteit wordt teruggeschroefd, varkens, biggen en zeugen in overvloed. Dan is een onveranderde prijs toch complete onzin? Dezelfde conclusie kun je inderdaad ook trekken voor de biggenprijs. Zo'n situatie komt misschien 1x in de 5 jaar voor.
Abonnee
handelaar 3 Juli 2020
Krulstaart , inderdaad hopen wij dat deze afwijking uniek is. Doch wat veranderd er in de markt als de prijs terugwerkend word aangepast. Totaal niets , alleen er zijn partijen die het makkelijk vinden omdat er een probleem is ontstaan vanwege afspraken op deze notering. Dat is voor een ieder voor zich hoe men dat oplost. Juist afspraken op de beursprijs ben ik tegen omdat men dan verleid word om de prijs in te geven naar de uitspraken van de slachterijen. Als deze op vrijdag middag roepen wij gaan vijf verlagen gaat de beursprijs als het aan die partijen ligt ook min vijf anders doet het pijn. Toch is het vaker geweest dat de beurs staande bleef. Het aanbod is en blijft ook een bepalende factor. Juist ben ik voor een onpartijdige beursprijs welke het belang dient van de veehouder anders kunnen wij de prijs wel wegdoen en afwachten wat de slachterijen van plan zijn wat men ons gunt. U schrijft de vleesprijzen kelderen gaan deze ook in de lijn van de slachterij verlagingen? Er is inderdaad veel aan de hand niemand kan echt inschatten hoe dit afloopt. In week 15 is er wel een aanpassing geweest toen was er ook commotie en het is bijna bij 1 verlaging gebleven. Nu is het wel totaal anders doch het aantal slachtrijpe dieren is alleen maar groeiend door het niet op niveau slachten. Als met enkele weken toch weer normaal geslacht kan worden kan het er weer heel anders uitzien alleen de afzet moet nieuwe wegen zoeken en hoelang zal dit tijd kosten. Paniek geeft geen oplossing.
Pietje1 3 Juli 2020
Vion heeft 13,76 ct excl verlaagd met als reden wegvallen markt China
De slachterijen die nog wel over de China-erkenning bezitten,hebben 14ct excl verlaagd...........
Frans 4 Juli 2020
Ik heb voorheen zelf in de advies commissie van de Bond van handelaren gezeten nu Vee & logistiek .
Was fel tegenstander dat de beurs moest veranderen in manier van noteren vanwege de angst om problemen te krijgen met NMA maar het zou en moest veranderen .
Mijn mening was toen als het niet anders kon dat de beursprijs dan alleen maar de mutatie in de markt wekelijks zou moeten gaan melden en geen notering meer weg te gaan zetten. Dan geef je vrijdagavond de richting aan voor varkens biggen en zeugen en moet ieders de week erop maar zelf met een daadwerkelijke prijs komen zoals het zou moeten zijn .
Als je teveel betaald ga je dit zelf niet lang volhouden en als je te weinig betaald heb je geen handel .
Abonnee
handelaar 4 Juli 2020
Frans , muteren op de wijze welke je aangeef , richting aangeven kan ik mij goed in vinden. Dan krijg je minder of geen belangen verstrengeling bij het opgeven van de prijs.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Varkens

Varkensprijs trekt stabiele lijn nog even door

Analyse Varkens

Stabiele varkensmarkt kan nog alle kanten op

Analyse Varkens

Stemming op varkensmarkt voelt wat gelaten aan

Analyse Varkens

Varkensmarkt komt bij van stevige prijscorrecties

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden