Een grote groep agrarische belangenbehartigers heeft de handen in 1 geslagen om stigmatisering en demonisering rondom de landbouw de kop in te drukken. In een brief aan de Tweede Kamer vraagt de groep om harder op te treden tegen acties van onder andere dierenactivisten.
In de brief benadrukken de belangenbehartigers dat de wereldwijde reputatie van de landbouw volledig in contrast staat met het imago dat binnenlands gecreëerd is. "Internationale gezien wordt onze landbouw zeer gewaardeerd, terwijl ons eigen volk zich steeds meer tegen de landbouw lijkt te keren. Dit moet stoppen", zo vinden de belangenbehartigers.
Volgens de initiatiefnemers ligt de bal dan ook bij de overheid. 'Zij moeten niet langer wegkijken van de realiteit en optreden tegen de illegale daden van activisten.' De groep wil op korte termijn in gesprek met de overheid om een strategie te bespreken.
Politieke invloed
De partijen delen de gezamenlijke mening dat het tijd is om de landbouwsector, en in dit geval met name de veehouderij, een helpende hand te bieden. Ze stellen dat ongefundeerde uitlatingen van diverse NGO's en opzettelijke framing door sommige politieke partijen, zorgt dat vele partners in de veehouderij een toenemende radicaliserende druk ervaren.
"Door deze uitlatingen heerst er nu een klimaat waarin aanhangers van dergelijke partijen zich gesteund voelen door hun opinieleiders om de wet te overtreden", aldus de ondertekenaars. Denk hierbij aan het bezetten van stallen, bedreigen van boeren en slachthuizen, inbraken en brandstichting. Op 28 mei nog werd er brand gesticht door een dierenactivist bij een eendenslachterij.
Aanpak
Volgens de belangenbehartigers wordt het tijd dat de overheid ingrijpt, omdat 'het onacceptabel is dat de levensovertuiging van een minderheid op zo'n manier geuit wordt dat bedrijven en gezinnen in de agrarische sector in angst moeten leven. In een democratische samenleving is dergelijk activisme onrechtmatige zelfjustitie', aldus de formatie. Daarbij stellen ze dat alle democratische grondbeginselen in onze samenleving gepasseerd worden wanneer sommige dierenrechtenorganisaties, en ook sommige politieke partijen, zich onvoldoende distantiëren van dergelijke acties.
De groep pleit ervoor dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt, zich onafhankelijk opstelt en de illegale daden van de activisten ten zeerste af te keuren. "Het wordt tijd dat het onterecht en ongefundeerd stigmatiseren en demoniseren van boeren en hun partners uit de voedselketen een halt toe te roepen." De belangenbehartigers willen dan ook dat de overheid ingrijpt om radicalisering te voorkomen. Het positieve imago van de sector moet weer teruggebracht worden in de maatschappij.
Belangenbehartigers
De brief is ondertekend door 27 voorzitters of afgevaardigden van belangenorganisaties. Vrijwel alle diergroepen uit de veehouderij worden vertegenwoordigd op verschillende manieren. Daarnaast vertegenwoordigen enkele van de ondertekenaars nog weer meerdere brancheorganisaties. Onder andere Agractie en Farmers Defence Force hebben zich bij het gezelschap aangesloten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.