ABAB

Interview Kees Ligthart

'Varkenshouder investeert ook buiten de sector'

18 Juni 2020 - Chanti Oussoren - 3 reacties

De varkensmarkt is momenteel erg wispelturig. Wat zijn de verwachtingen voor 2020 en hoe investeren varkenshouders de goede verdiensten die in de afgelopen jaren gerealiseerd zijn? Kees Ligthart, agrarisch bedrijfsadviseur bij ABAB, gaat op deze vragen in. Hij signaleert een trend dat varkenshouders vaker kijken naar de mogelijkheid tot investeren buiten de sector, in bijvoorbeeld grond en onroerend goed. 

Hoe staan varkenshouders er nu (ook met het oog op de coronacrisis) financieel voor? 
"Een groot deel van de varkenshouders heeft in de afgelopen jaren een buffer kunnen opbouwen. De jaren 2017 en 2019 zijn erg goed geweest. Een aantal varkenshouders heeft 2017 nog nodig gehad om wat achterstanden weg te werken van het tegenvallende jaar in 2015, maar na het wegwerken van de achterstanden kon er in 2019 gewerkt worden aan bufferopbouw. Ook het eerste kwartaal van dit jaar was nog erg goed, met name voor de zeugenhouders. Zoals de situatie er nu voor staat dan staat de gemiddelde varkenshouder er financieel niet slecht voor."

Er is dus een paar jaar goed geboerd. Wordt er daardoor ook veel geïnvesteerd, en waarin zoal? 
"Er wordt zeker geïnvesteerd, maar niet in extreme mate. Investeringen worden voornamelijk gedaan in kwaliteitsverbetering en duurzaamheid. Incidenteel wordt er ook gekeken naar structuurverbetering van bedrijven dat bijvoorbeeld zeugenhouders zich oriënteren op de aankoop van een vleesvarkensbedrijf om zo gesloten te worden. Maar er wordt ook gekeken naar investeringen buiten de sector zoals bijvoorbeeld investeringen in onroerend goed en (landbouw)grond. Dit zijn varkenshouders die hun bedrijf up to date hebben en klaar zijn voor de toekomst. Het overtollige gedeelte aan liquide middelen boven de noodzakelijke buffer levert aan rente niks op, aflossen zou kunnen maar door te investeren in bijvoorbeeld ander onroerend goed verwachten ze een hoger rendement."

De varkenscyclus heeft grote piekmomenten gehad, zitten er ook diepe dalen aan te komen?
"Er moet wel rekening gehouden worden met de mogelijkheid van heftige dalingen, gezien het feit dat ook de pieken groot zijn geweest. Wanneer China weer zelfvoorzienend gaat worden, over bijvoorbeeld 2 jaar, dan kunnen de prijzen ook diepe dalen kennen. De varkenscyclus blijft zich voortbewegen en het is belangrijk om in de dal perioden geen paniek te hebben."

Een goede buffer geeft vertrouwen in een dalperiode

Kees Ligthart

"Wij adviseren om goed in de spiegel te kijken. De ondernemer moet de focus leggen op zijn eigen kwaliteiten en goed nadenken over wat bij hem past. Wanneer naast het behoud van voldoende buffer in bedrijfskwaliteit en -zekerheid kan worden geïnvesteerd, dan gaan ondernemers met meer vertrouwen de dalperiode in. Daarnaast is het van belang om constant een goed overzicht te houden op de te verwachten liquiditeitsstroom."

Een goede liquiditeitsprognose, waaraan moet die eigenlijk voldoen? 
"Een goede liquiditeitsprognose moet overzichtelijk zijn en duidelijk laten zien hoe de geldstromen verlopen. Wanneer de markt plots veranderd dan is het van belang dat de ondernemer zelf snel in beeld kan brengen wat de invloed van de prijzen gaan zijn. Door het aanpassen van de prijzen moet de ondernemer eigenlijk met een paar drukken op de knop meteen een actueel overzicht van de (te verwachte) geldstromen hebben."

Wat verwachten jullie van de voerwinsten in 2020?
"Dat is altijd lastig in te schatten gezien de markt erg volatiel en wispelturig is. Een accurate voorspeling is daarom eigenlijk niet te doen. Als het slachtproces gewoon kan worden voortgezet en er geen Afrikaanse varkenspest gaat uitbreken, dan verwacht ik wel dat 2019 geëvenaard kan worden. Mochten er wel calamiteiten zijn, dan wordt de situatie uiteraard heel anders."

Denkt u dat veel aanmelders van de stoppersregeling ook daadwerkelijk gaan stoppen?
"Ze gaan natuurlijk niet allemaal stoppen, maar er zal wel een groot deel zijn die daadwerkelijk gaat deelnemen aan de stoppersregeling. Het gebrek aan een opvolger, aanvullende eisen van bijvoorbeeld de provincie Noord Brabant of goede toekomstperspectieven zijn voor deze ondernemers redenen om te willen stoppen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
mester 18 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10887889/varkenshouder-investeert-ook-buiten-de-sector]'Varkenshouder investeert ook buiten de sector'[/url]
voor zeugenhouders en gesloten bedrijven idd een goed tot zeer goed jaar!!
18 Juni 2020
Je kunt ook maar beter investeren buiten de sector. Productie uitbreidingen in Rusland Brazilië oost Europa enz.. houden we hier toch niet bij.
Jos 18 Juni 2020
schreef:
Je kunt ook maar beter investeren buiten de sector. Productie uitbreidingen in Rusland Brazilië oost Europa enz.. houden we hier toch niet bij.
Wanneer de prijzen dalen zegt de bank verkoop de grond en het aangeschafte onroerend goed maar weer.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden