Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
De varkensprijzen in China zitten weer in de lift. De opleving kent meerdere oorzaken, waaronder de hevige overstromingen in diverse Chinese provincies. Ook de tweede coronagolf in Peking...
Sinds half mei is de Chinese varkensprijs (het gemiddelde van alle noteringen per provincie) met circa 20% gestegen tot 32,48 yuan per kilo, levend gewicht. Omgerekend is dat €4,05. In de zuidelijke provincie Guandong is de prijs het hoogt, in het noorden van China liggen de prijzen wat lager. De stijging is opmerkelijk, omdat de Chinese markt in de eerste maanden van dit jaar alsmaar een daling liet zien.
Zware regenval
De opleving kent meerdere oorzaken. Zo zijn er zware overstromingen in Midden- en Zuid-China. Vooral de provincies Hunan, Jiangxi en Guangxi zijn zwaar getroffen, maar ook daarbuiten is het nat. Hierdoor kunnen veel varkens niet naar de slachterijen worden gereden en dat beperkt logischerwijs het aanbod. Doorgaans worden veel varkens uit het noorden in de zuidelijke provincies geslacht.
De zware regenval sinds begin juni, heeft grote gevolgen. Volgens de Chinese staatsmedia zijn meer dan 2,5 miljoen Chinezen getroffen. Naar verluidt zijn enkele tientallen Chinezen overleden en honderdduizenden mensen geëvacueerd. Ook veel gewassen hebben schade opgelopen, al moet nog blijken wat deze schade exact is. De regenval past bij de tijd van het jaar, maar is dit keer extreem.
Tweede besmettingsgolf in Peking
Een andere oorzaak is de tweede besmettingsgolf van het coronavirus in China. Delen van Peking zijn afgelopen weekend opnieuw in lockdown gegaan, na oplopende besmettingsaantallen in de Chinese hoofdstad. De vrees is dat dit opnieuw grote logistieke problemen geeft in de havens, zoals dat ook een paar maanden geleden het geval was.
Omdat de uitbraak in Peking volgens de autoriteiten op een voedselmarkt is ontstaan, zijn de Chinezen argwanend met geïmporteerde voedselproducten. Noorse zalmleveranciers zeggen tegen Reuters dat de export naar China sinds enkele dagen is stopgezet. In heel het land zouden Chinese supermarkten zalmproducten uit de schappen hebben gehaald. Ook geïmporteerd vlees ligt onder een vergrootglas en wordt strenger op het coronavirus gecontroleerd. Deze controles werken vertragend.
Varkens vasthouden
De stijgende varkensprijs moedigt varkenshouders bovendien aan om varkens vast te houden. Daarbij komt dat de varkensaantallen in China, na de uitbraken van Afrikaanse varkenspest, nog altijd op een relatief laag niveau bevinden. Hoelang de varkensprijs nog blijft stijgen, is koffiedik kijken. Eerder gaf het Chinese landbouwministerie aan een prijspiek te verwachten in september, als gevolg van de aantrekkende consumptie.
In hoeverre Europese exporteurs kunnen profiteren van de aantrekkende Chinese varkensprijs, moet ook nog blijken. Het zal waarschijnlijk helpen bij de prijsonderhandelingen voor de leveringen in de tweede helft van dit jaar. Al geven diverse grote slachterijen aan, waaronder Vion en Danish Crown, dat die onderhandelingen nog niet vanzelf gaan. Mede vanwege zware concurrentie vanuit de Verenigde Staten en Brazilië.