Nederland vegaland? Als het aan de Amerikaanse fabrikant van vleesvervangers Beyond Meat ligt wel. Afgelopen donderdag (4 juni) opende het bedrijf de de deuren van haar eerste Europese fabriek in Zoeterwoude, een co-productiefaciliteit met Zandbergen. Vandaag werd bekend dat het niet bij 1 fabriek blijft: Beyond meat heeft ook een fabriek in Enschede aangekocht.
Beyond Meat maakt er geen geheim van dat ze op termijn de gehele Europese productie van plantaardig 'vlees' in handen willen krijgen. Inmiddels hebben ze de eerste stappen gezet: de fabriek in Zoeterwoude is sinds vorige week operationeel en daarnaast is er een fabriek in Enschede aangekocht om eiwitten op een speciale manier te verwerken. Hiermee heeft het bedrijf een eigen primeur, dit is namelijk de eerste fabriek buiten de Amerikaanse staat Missouri waar dit proces wordt toegepast.
Veroveren
In Nederland had de Vegetarische Slager tot de komst van Beyond Meat vrijwel het alleenrecht op de markt van plantaardig vlees. Het merk is overigens geen nieuwe naam in Europa. De fabriek in Zoeterwoude is in gezamenlijk eigendom met vleeswarenproducent Zandbergen. Dit bedrijf verzorgde, voordat Beyond Meat zelf voet op Nederlandse bodem zette, de distributie van de vlees vervangende producten.
De opmars van Beyond Meat in Europa komt dus niet helemaal onverwacht. Ze bouwden de fabriek in Zoeterwoude om haar CO2-voetafdruk te verkleinen. Het transport uit VS is op deze manier niet meer nodig en daarnaast kan de Europese markt sneller voorzien worden van de producten. Met de fabriek in Enschede wordt weer een extra stapje gezet richting het verkleinen van de voetafdruk. De producent hoopt met de fabrieken zowel Europa als het Midden-Oosten en Afrika te kunnen gaan bedienen.
Beyond Meat
Het bedrijf werd in 2009 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot een bekende naam in de vlees vervangende markt. De vegetarische burgers en worstjes, die inmiddels ook in Zoeterwoude geproduceerd worden, worden verkocht in 75 landen. In Nederland heeft Albert Heijn beide producten in de schappen liggen en ook verschillende restaurants werken met de producten van Beyond Meat.
Opmars vleesvervangers
Hoewel de markt van vleesvervangers nog altijd onderdoet voor de vleesmarkt, is het wel een snel groeiende business. Consumenten kiezen er steeds vaker voor om eens in de zoveel tijd het vlees te vervangen door een plantaardige variant. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in vleesvervangers en de markt timmert nog dagelijks aan de weg. Zelfs (grote) vleesverwerkers zien in dat het een sterk groeiende trend is en kiezen ervoor om er een graantje van mee te pikken, onze Nederlandse vleesverwerker Vion is hier een voorbeeld van.
Toch blijkt de keus voor vleesvervangers niet altijd een gezondere keuze dan echt vlees. Het goede nieuws is volgens het Voedingscentrum dat vleesvervangers vaak veel eiwit bevatten. Een nadeel is echter dat er naast veel eiwit vaak ook (te) veel zout, suiker en verzadigd vet in zit. Deze voedingssupplementen worden vaak gebruikt om de plantaardige producten een betere structuur en smaak te geven, maar maken het dus niet zozeer een 'gezondere' keus.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.