Nu de varkensmarkt geconfronteerd wordt met de uitval van slachtcapaciteit pleit de handel unaniem voor een onveranderde varkensprijs. Op die manier blijft de markt nog een beetje rustig.
Het zijn onzekere tijden. Eerst bleven de coronabesmettingen nog op afstand (Verenigde Staten). Toen kwam het gevaar dichterbij (Duitsland). En nu worden de twee grootste varkensslachters van ons land door de autoriteiten verplicht om grote locaties in Groenlo en Helmond gesloten te houden. Met de kennis van nu mogen de locaties in de loop van volgende week weer open, dat biedt op papier perspectief. In tussentijd draaien andere slachterijen in Nederland overuren om het aanbod te laten doorstromen.
Tegelijkertijd kan het zijn dat de sluitingen worden verlengd, of dat er nieuwe locaties bijkomen. Hugo de Jonge, minister van volksgezondheid, heeft vandaag (29 mei) laten weten dat alle personeel in Nederlandse slachterijen moet worden getest. Dit zal waarschijnlijk enkele weken in beslag nemen, waarmee de onzekerheid voorlopig blijft aanhouden. En met die omstandigheden moeten de verschillende partijen in de markt (producenten, handel en slachterijen) zien te dealen.
Herstel heeft tijd nodig
De vleesmarkt in Europa an sich voelt niet onvriendelijk aan, maar tegelijkertijd is de vleesafzet nog niet op het oude niveau. Het herstel heeft tijd nodig. Dat er vanwege het fraaie weer volop wordt gebarbecued, is een gunstige ontwikkeling ten aanzien van de opgebouwde voorraden.
De grootste zorg voor nu is niet zozeer het herstel van de vleesconsumptie, maar het behoudt van de slachtcapaciteit en daarmee de doorstroom van het aanbod. In deze onzekere markt pleit de handel bij DCA Markets – in navolging op de stabiele Duitse varkensprijs – voor een onveranderde DCA Beursprijs 2.0 als beste remedie voor rust. De notering voor geslachte varkens blijft gelijk op €1,51 per kilo, de prijs van levende varkens blijft staan op €1,21 per kilo.