Nederlandse slachterijen blijven vooralsnog open, ondanks de coronabesmettingen onder de medewerkers. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten vanavond (26 mei) laten weten na overleg met afgevaardigden van de vleessector.
De minister stelt zich daarmee een stuk milder op, nadat ze gisteren nog dreigde slachthuizen te sluiten als de voorgestelde preventiemaatregelen niet afdoende zijn. Schouten legt de verantwoordelijk nu bij de slachterijen neer: die moeten zorgen dat hun medewerkers veilig kunnen werken. Ook de woon- en vervoersomstandigheden moeten samen met de uitzendbureaus onder de loep worden genomen.
Extra maatregelen
Binnen de slachterijen wordt bijvoorbeeld naar looproutes gekeken. Ook worden medewerkers mogelijk met extra beschermingsmateriaal uitgerust. De maatregelen gelden bovenop de 1,5 afstandsmeterregel. Daarnaast gaat het personeel geregeld op het coronavirus worden getest, een maatregel waar Vion al langere tijd voor pleit.
Het besluit van Schouten om slachterijen voorlopig open te houden, is een grote meevaller voor de toch al geplaagde varkenssector. Sinds de start van de coronacrisis zijn de varkens- en biggenprijzen flink afgewaardeerd. Bij sluiting van slachterijen was er in Nederland onherroepelijk een flinke varkensprop ontstaan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.