Nu de Duitse slachterij Westfleisch genoodzaakt is om de locatie in Coesfeld te sluiten, stroopt het varkensaanbod in Noordwest-Europa op, zeggen handelaren. De locatie heeft een fors aantal coronabesmettingen onder het personeel.
De slachtlocatie van Westfleisch in het Duitse Coesfeld (Noordrijn Westfalen) is door een groot aantal coronabesmettingen getroffen. Het aantal besmettingen onder het personeel is inmiddels opgelopen tot meer dan 200 gevallen, waarvan het merendeel arbeidsmigranten vanuit Roemenië en Bulgarije betreft. De fabriek, met in totaal ongeveer 1.200 medewerkers, is sinds eind vorige week gesloten en blijft dicht tot 18 mei.
Een gedeelde accommodatie voor arbeidsmigranten is een mogelijke oorzaak van de hoge besmettingsaantallen. Er is dan ook kritiek vanuit Duitsland op de aanpak van Westfleisch, waarbij gesuggereerd wordt dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen door de slachtfabriek.
Varkensaanbod stroopt op
Het sluiten van locaties zorgt ervoor dat er fors minder varkens geslacht kunnen worden. Henk Kamerman van varkenshandelaar Schuttert zegt dat de afzet stagneert. "Omdat er op die locaties niet meer geslacht wordt stroopt het aanbod wel wat op. Het kan ook maar zo zijn dat fabrieken nog wat langer gesloten blijven, er is dus niets bekend over hoelang het nog zal gaan duren."
Henk van Linde van Select Porc merkt geen directe gevolgen van de gesloten slachtfabrieken. "Met de fabrieken in kwestie doen wij geen zaken. Indirect zouden we wel gevolgen kunnen voelen doordat andere handelaren varkens gaan aanbieden aan de slachterijen waar wij wel handel mee doen, maar tot op heden is dat voor ons nog niet voelbaar."
Van Linde laat weten dat zij hun varkens nog redelijk kwijt kunnen aan slachthuizen. Wel hoort hij van collega's dat de situatie daar wat problematischer is.
Situatie binnen en buiten Europa
Binnen Europa ligt het aantal gesloten slachthuizen als gevolg van coronabesmettingen beduidend lager dan buiten Europa. Tot op heden zijn er meerdere slachterijen gesloten in Duitsland. Elders zijn er besmettingen geconstateerd bij Lifera Meat in Spanje en ook bij Vion in Nederland, deze locaties blijven echter nog wel operatief.
Buiten Europa ligt het aantal gesloten slachthuizen een stuk hoger. De Verenigde Staten wordt verreweg het hardst getroffen, daar zijn meer dan 180 slachterijen die kampen met uitbraken van het coronavirus onder het personeel. Volgens het Midwest Center for Investigative Reporting zijn er nu al meer dan 10.000 besmettingsgevallen die in verband staan met de vleeswerwerkende industrie.
Naast de Verenigde Staten hebben ook Ierland, Australië, Brazilië, Canada en het Verenigd Koninkrijk te kampen met besmettingen onder personeelsleden van slachterijen. In de afgelopen weken zijn er meer dan 20 locaties gesloten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10887194/varkensafzet-stagneert-door-sluiting-westfleisch]Varkensafzet stagneert door sluiting Westfleisch [/url]