De Europese varkensvleesproductie lag begin dit jaar lager dan vorig jaar. In januari is 1,9% minder vlees geproduceerd dan in de eerste maand van 2019, zo blijkt uit de gegevens van Eurostat. Waar is de productie het hardst gedaald?
In totaal zijn er in januari in Europa (inclusief het Verenigd Koninkrijk) 22,7 miljoen varkens geslacht. De Europese varkensvleesproductie bedroeg over deze maand 2,16 miljoen ton. Dat is een afname van 42.400 ton en komt neer op een daling van 1,9%. Deze afname dateert nog in de periode van voor de verspreiding van het coronavirus in Europa.
Vleesproductie
De landen waar de productie het hardst is gedaald, zijn Polen en Italië. De Poolse productie is met 14% afgenomen tot 27.000 ton. De Italiaanse productie is met 13.000 ton gedaald, een afname van 10%. Ook in Spanje en Duitsland, de twee landen met de hoogste productie, is de varkensvleesproductie gedaald. Beide landen hebben 1% minder vlees geproduceerd, voor Duitsland betekent dit een afname van 4.000 ton en voor Spanje is dit een daling van 3.400 ton.
Er zijn ook landen die meer varkensvlees hebben geproduceerd dan vorig jaar. In zowel Nederland als Denemarken ligt de totale productie hoger. De Nederlandse productie is met 13.900 ton toegenomen en de Deense productie steeg met 4.300 ton.
Vraag en aanbod
De productiedaling heeft wellicht enige steun geboden aan de Europese varkensprijzen, die zich in februari begonnen te herstellen maar in maart weer daalden. Sinds januari fluctueert de verhouding tussen vraag en aanbod.
Volgens een recente analyse van GIRA, een internationaal advies-en onderzoeksbureau, kan de vraag naar varkensvlees binnen Europa in 2020 met zo’n 3,5% tot 4,5% dalen. De productie gaat naar verwachting ook dalen, maar minder hard. De Chinese vraag blijft voorlopig nog sterk waardoor de exportmarkt verder wordt gestimuleerd. De concurrentie van Amerikaanse producten wordt waarschijnlijk een steeds grotere uitdaging.