Shutterstock

Inside Varkens

Slachtaantal Tönnies neemt toe ondanks krap aanbod

2 April 2020 - Chanti Oussoren

De prijzen van slachtvarkens zijn over het jaar 2019 sterk toegenomen. Prijsbepalende factoren zijn een afnemend aanbod en een toenemende vraag naar varkensvlees vanuit China. Slachterij Tönnies heeft ondanks het krappere aanbod juist meer varkens weten te slachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tussen januari en december heeft de Duitse prijs voor slachtvarkens een forse stijging ondergaan. De prijs steeg van €1,36 per kilo aan het begin van het jaar naar €2,03 aan het eind van het jaar. Deze stijging is enerzijds toe te wijzen aan een dalend aanbod. Anderzijds is de prijsstijging het gevolg van de toenemende vraag naar varkensvlees vanuit Azië, vooral vanuit China. Daar is door de Afrikaanse varkenspest naar schatting zeker de helft van de varkenspopulatie gedood. Bedrijven met een exportvergunning naar China konden hier sterk van profiteren.

Tönnies blijft marktleider
Ondanks dat er sprake was van een krapper aanbod op de Duitse varkensmarkt kon de grootste slachterij van Duitsland, Tönnies, toch groeien. Daar is het aantal geslachte varkens toegenomen met 0,6% tot 16,7 miljoen varkens. Dit zorgde ervoor dat de marktleider zijn afstand tot de concurrentie verder vergrootte. Met een marktaandeel van meer dan 30% slachtte het bedrijf meer varkens dan Westfleisch en Vion samen. Tönnies heeft in de tweede helft van het jaar sterk geprofiteerd van de toenemende vraag vanuit China.

Tönnies heeft voor de komende jaren als kernpunten dierenwelzijn en duurzaamheid op de agenda staan. Het bedrijf wil het dierenwelzijn van varkens in Duitsland verbeteren en ontwikkeld een duurzaamheidsvisie. Binnen uiterlijk 5 jaar wil het bedrijf dat 70% van de geleverde varkens afkomstig zijn uit stallen met vergaande maatregelen voor dierenwelzijn en klimaatvriendelijkheid.

Westfleisch pakt tweede plaats
Bij het slachtbedrijf Westfleisch in Münster daalden de slachtaantallen. Er werden 1,2% minder varkens geslacht en hiermee kwam het totaal aantal uit op 7,7 miljoen varkens. Hiermee bemachtigen zij ondanks de afname in slachtaantallen toch de tweede plaats, achter koploper Tönnies. Vion wordt hiermee van de tweede positie gestoten. De goede exportopbrengsten in de tweede helft van het jaar zorgde voor enigszins wat compensatie in de balans. De keerzijde hiervan waren de hoge grondstofkosten voor de eigen verwerkende industrie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden