De uitbraak van het Coronavirus in China zorgt voor veel onrust en spanning. Ook de export van varkensvlees naar het Aziatische land wordt erdoor gehinderd, zo geeft Vion aan.
Het Coronavirus heeft China in zijn greep. Ondertussen zijn al meer dan 100 mensen aan het virus overleden. Wereldwijd zijn zo’n 4.500 mensen besmet, onder meer ook in Frankrijk en Duitsland. Het virus stak, in aanloop naar het Chinese nieuwjaar dat afgelopen weekend gevierd werd, de kop op. Dit legde een schaduw op het feest. Zo werden veel feestactiviteiten in grote steden als Peking en Shanghai afgelast.
Tijdens de viering van het Chinees nieuwejaar piekt normaal gesproken de consumptie van varkensvlees. Naar verluidt is er door de uitbraken van het Coronavirus - en de onrust die dat met zich meebrengt - dit jaar minder varkensvlees geconsumeerd dan vooraf was ingecalculeerd.
Logistieke problemen
Vion geeft aan dat de vleesexport momenteel op logistieke problemen stuit door de afsluiting van steden. Hierop nemen de Chinese importeurs een afwachtende houding aan en dat zet vervolgens een rem op de Europese export van varkensvlees. Het Coronavirus zorgt ook voor onrust op de financiële- en grondstofmarkten. Zo is de olieprijs in de afgelopen dagen flink gezakt. De prijs van een vat Brent-olie noteert intussen weer onder de $60. Analisten spreken van een overdreven reactie.
Hoelang de situatie aanhoudt, is lastig aan te geven. Dit hangt waarschijnlijk sterk af van de periode waarop het normale ritme in China weer is opgestart. Chinese bedrijven blijven voorlopig langer gesloten nu de Chinese overheid de vakantie rondom het Chinees nieuwjaar heeft verlengd.
Korte- versus lange termijn
Op korte termijn lijkt de export van varkensvlees hinder te ondervinden van het Coronavirus. Vooralsnog geeft dit geen druk op de varkensprijzen in Nederland en elders in Europa. Zo blijft de Vion-notering deze week gelijk op €1,87 per kilo. Ook in China bewegen de varkensprijzen eind januari vrij stabiel op een prijsniveau van omgerekend €4,50 per kilo, levend gewicht.
Op de iets langere termijn zijn de Europese afzetkansen nog altijd heel positief. Zo gaf de Rabobank afgelopen week aan dat de Chinese import van varkensvlees dit jaar waarschijnlijk een nieuw record gaat vestigen. De bank verwacht een toename van zo’n 25% tot 4,25 miljoen ton.