Shutterstock

Nieuws Warme Sanering

Sanering: veel animo, maar stopt iedereen ook?

15 Januari 2020 - Wouter Baan - 9 reacties

De saneringsregeling in de varkenshouderij is massaal overtekend. Wel rijst de vraag of elke varkenshouder die met zijn bedrijf heeft ingetekend, ook daadwerkelijk zijn laarzen aan de wilg gaat hangen. De inschrijving is vrijblijvend.

De overheid heeft in totaal €180 miljoen beschikbaar gesteld om warm te saneren, zoals dat heet. Tot en met vandaag (woensdag 15 januari) kunnen varkensbedrijven nog intekenen om in aanmerking te komen voor de stoppersregeling.

Inmiddels is duidelijk dat 503 varkensbedrijven zich voor de regeling hebben aangemeld. Dat zijn er op papier meer dan het budget toestaat. Hoeveel en welke varkenshouders voor de stopperssubsidie in aanmerking komen, moet de komende maanden blijken.

Inschrijven is vrijblijvend
Toch is de vraag of elke ingetekende varkenshouder daadwerkelijk gaat stoppen. De intekening is namelijk vrijblijvend en de kosten zijn te overzien. Diverse adviseurs riepen daarom op om in te tekenen en daarmee de boot in elk geval niet te missen. De hoge animo is daardoor geen goede indicatie voor de werkelijke bereidheid tot stoppen.

Of varkenshouders uiteindelijk ook instappen, hangt waarschijnlijk sterk af van de verdiensten dit jaar. Deze zienswijze gaf Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research (WUR), kortgeleden aan in een interview met Boerenbusiness.

Blijven varkensprijzen goed?
De varkens- en biggenprijzen zijn in 2019 hard gestegen, vanwege een groot vleestekort in China. Het afgelopen jaar pakten de verdiensten daardoor extreem hoog uit, zo blijkt uit de inkomensraming van de WUR. Ook voor 2020 zijn de verwachting op voorhand positief, al tonen de noteringen in januari wel een dalend patroon.

Het wordt voor sommige ondernemers in de varkenshouderij daarom waarschijnlijk wikken en wegen tussen wel of niet stoppen. Anderen hebben al aangegeven dat het besluit om te stoppen wel definitief vaststaat. In deze periode is echter nog niet in te schatten wat de uiteindelijke impact van de stoppersregeling wordt voor de Nederlandse varkenshouderij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
bep 15 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10885293/sanering-veel-animo-maar-stopt-iedereen-ook]Sanering: veel animo, maar stopt iedereen ook? [/url]
Daar zijn er zat die het kots beu zijn maar misschien niet kunnen stoppen en dat is veel erger. en dit gaat alleen over de overschot gebieden en dat is een beetje jammer.
Connie 15 Januari 2020
Zolang nu ook nog Vliegveld Lelystad open moet gaan, is er dus daadwerkelijk geen enkel stikstofprobleem. Ook nooit geweest, want dan liet je als staat niet zoveel migranten binnen. Migranten produceren ook veel stikstof, willen woningen (meer stikstof) en kosten de huidige samenleving handen vol geld. Maar ja, de boer moet hangen, want die is het probleem. Bij het naderende uitbreken van de derde wereldoorlog, weet straks iedereen weer, waar het voedsel vandaan zou moeten komen, maar dan is het wellicht te laat, dan zijn de boeren vertrokken, of gestopt.
Abonnee
rollade 15 Januari 2020
denk dat een hoop mensen het nog niet erg snappen. Vooral degene die denken dat de stoppersregeling veel varkens af laat vloeien. Er zijn al heel lang latente rechten geweest, die dus geen vleesproductie hebben opgeleverd. Inmiddels zijn er best weer een paar grote jongens die toch weer meer ( al is het zelfs allemaal legaal....) gebouwd hebben dan wij denken, EN de technische vooruitgang. Dit alles levert al weer veel meer varkens(vlees) op, als dat jullie denken. Want van de stoppers, waren er al best een aantal ook al daadwerkelijk leeg. En dan wat er uiteindelijk in nederland geproduceerd wordt, daar wordt de markt tegenwoordig niet meer warm of koud van. Volgens mij staan ook daar de voorbeelden nog goed van in het geheugen.
hertha 16 Januari 2020
Het is ook helemaal maar de vraag of als je als varkenshouder wilt stoppen je ook in aanmerking komt voor deze regeling.
arie 16 Januari 2020
Linda Jansen heeft gelijk,het gaat puur om stikstof,hou juffrouw Schouten aan die 180 miljoen,die stikstof zijn we kwijt,onderhandel hard over de rest.
info 18 Januari 2020
Als de overheid BALLEN heeft laten ze het bedrag van die 180 miljoen achterwege en honoreren ze alle inschrijvingen en vrijwaarden dan onze landbouw sector voor 25 jaar van gezeur over gedwongen inkrimping en de bemoeial en regelgeving af ,(ook 25 jaar,) ik bedoel hiermee de regels van nu vasthouden. En kunnen we als ondernemer met een lange termijn visie onze investeringen plannen, nu hebben we soms grote kapitaals verliezen en risico's waarmede een bedrijf in financiële problemen komt en noodgedwongen moet stoppen, en dat vaak puur door nieuwe regels.
Een gezonde en duurzame ondernemer geeft een gezonde en duurzame economie, hierin kan een gezonde en duurzaam klimaat voor de lange termijn een basis zijn voor een gezonde samenleving de beste oplossing bieden.
Jan 19 Januari 2020
Heb zelf vele inschrijvingen verzorgd van vooral grote moderne bedrijven die nu elk hun miljoenen pakken en nog eens de varkens voor een miljoen verkopen. De bank afbetaald, fiscale constructie en één tot twee miljoen in de pocket voor leuke dingen. Het is ze van harte gegund!
profiteur 20 Januari 2020
en zo gaat de Nederlandse samenleving in sneltreinvaart naar de klote
profiteur 20 Januari 2020
In financieel opzicht
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden