AHDB Pork verwacht dat het Verenigd Koninkrijk in 2020 meer varkensvlees gaat produceren, als gevolg van de toegenomen varkensstapel. De productie stijgt daardoor wellicht voor het tweede jaar op rij. Het onderzoeksbureau verwacht overigens ook dat het aanbod begin volgend jaar beperkt zal zijn.
Onderzoeksinstantie AHDB verwacht dat de Britse varkensvleesproductie de komende maanden blijft toenemen. In 2020 voorziet het een toename van 2% in het aantal slachtingen. De varkensvleesproductie stijgt in deze periode naar verwachting echter iets sneller, wegens de kleine stijging in het slachtgewicht. Ook in Nederland liggen de slachtgewichten de laatste maanden hoger dan in eerdere jaren.
Overigens verwacht AHDB Pork dat de plussen pas in de tweede helft van het jaar zichtbaar gaan zijn. Dit omdat er voor het begin van het jaar nog een beperkt aanbod verwacht wordt, vanwege de lage productiviteit in de warme zomer van 2018 en 2019. "De voorraad kan in 2020 iets herstellen, maar zal historisch gezien laag blijven", zo schrijft Bethan Wilkin, senior analist bij AHDB Pork, in het persbericht.
Afrikaanse varkenspest
Alhoewel de varkenshouderij en vleessector in het Verenigd Koninkrijk dit jaar met uitdagende omstandigheden te maken hadden (zoals droogte en hitte), is de export vanuit het land in 2019 wel ietwat toegenomen. Dit als gevolg van de zeer goede vraag vanuit China en de zwakkere Britse pond. De vooruitzichten voor 2020 blijven, volgens de gegevens van AHDB, goed zolang de crisis rondom Afrikaanse varkenspest (in met name Azië) doorzet.
De verwachtingen voor de invoer zijn wel iets minder positief. Sinds het voorjaar liggen de Europese varkensprijzen ruimschoots boven die in het Verenigd Koninkrijk, waardoor de invoer afgelopen jaar enorm is gedaald (-9%). Britse vleesproducten verliezen immers het concurrentievermogen. Als de prijs in het land naar 'normalere niveaus' kan stijgen, dan voorziet AHDB weer beperkt herstel in deze cijfers.
De sterke daling van de invoer betekent eveneens dat de voorraden voor consumptie op de binnenlandse markt aanzienlijk lager liggen dan vorig jaar, al is de vraag ook minder. Hierdoor wordt de opwaartse druk op de varkensprijzen beperkt. "De vraag op de binnenlandse markt staat op het moment in schril contrast met de exportmarkt. Dit kan helpen de prijzen te ondersteunen, maar kan de Britse markt ook verder kortsluiten", aldus Wilkin.