Shutterstock

Inside Varkens

Chinese zeugenstapel plust, varkensprijs in de min

25 November 2019 - Wouter Baan

De daling van de Chinese varkensstapel heeft het dieptepunt bereikt. Althans, als we de nieuwste cijfers vanuit het Chinese ministerie van Landbouw mogen geloven. De varkensprijzen in het land hebben het hoogtepunt achter zich gelaten en dalen inmiddels hard. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zonder exacte aantallen te noemen, meldt het Chinese ministerie dat het aantal fokzeugen in de maand oktober met 0,6% is gegroeid ten opzichte van de maand daarvoor. Daarmee is voor het eerst sinds april 2018 weer sprake van groei. De totale varkensstapel toonde in de afgelopen maand nog wel een krimp van 0,6%.

De krimp toont echter wel een afvlakking, gezien in voorgaande maanden sprake was van een krimp van respectievelijk 3% en 9,8%. De hoge prijzen van de afgelopen maanden moedigen varkenshouders naar verwachting aan om de productie weer op te schalen

Dieptepunt bereikt? 
Sinds de eerste uitbraak van Afrikaanse varkenspest (in augustus 2018) is de Chinese varkensstapel enorm uitgehold. Daarnaast is de productie van varkensvlees door deze dierziekte met 40% teruggelopen. De verwachting van Rabobank was dat het aantal varkens in China zou halveren, maar nu lijkt het erop dat het niet zover komt. De jongste cijfers hebben immers aangetoond dat het dieptepunt is bereikt.

Of het herstel doorzet, is afwachten. Daarbij moet worden opgemerkt dat cijfers van het Chinese (landbouw)ministerie niet altijd als betrouwbaar worden bestempeld. Het is echter de enige meting. Andere houvast is er niet.  

Varkensprijzen hard omlaag
Nadat de Chinese varkensprijzen eind oktober tot recordhoogtes waren gestegen, is de neerwaartse lijn ingezet. De daling gaat bovendien rap. Dit is opvallend, omdat de vleesmarkt (die gebukt gaat onder grote tekorten) toewerkt naar de viering van het Chinees Nieuwjaar (zaterdag 25 januari). De gemiddelde varkensprijs is sinds november met 20% gedaald tot 32,35 Yuan per kilo (levend gewicht). Dit is omgerekend €4,17 per kilo. De prijs is een gemiddelde van alle noteringen per regio of provincie. In het zuiden, waar de tekorten het grootste zijn, noteren de prijzen aanzienlijk hoger dan in het noorden.

De reden van de daling laat zich overigens lastig verklaren. De telling van oktober kan weinig invloed hebben, omdat de cijfers pas een paar dagen bekend zijn. Mogelijk is die rappe daling een gevolg van paniekverkopen van varkenshouders. In dat geval zijn de prijsdalingen waarschijnlijk van korte duur. Doorgaans trekken de prijzen juist aan richting de viering van Chinees Nieuwjaar. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden