Interview Jan van der Haar

Hoe de fiscus voorblijven in dit lucratieve varkensjaar?

12 November 2019 - Redactie Boerenbusiness

Sinds het eerste kwartaal van 2019 is de varkensprijs dusdanig opgeleefd dat er een heel positief bedrijfsresultaat verwacht kan worden. Ook voor begin 2020 lijken de vooruitzichten goed. Tenzij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest roet in het eten gooit. Soms dreigt er een flinke belastingaanslag. Jan van der Haar, adviseur varkenshouderij bij Countus, zet de mogelijkheden om de fiscale winst te drukken op een rij. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Overigens is het al tamelijk laat om nog maatregelen te treffen die in 2019 effect hebben. Ook plaatst Van der Haar de kanttekening dat er grote verschillen bestaan tussen bedrijven onderling maar ook tussen vleesvarkensbedrijven en zeugenhouderijen, vanwege de hoge biggenprijs. Gemiddeld verdienen zeugenhouderijen dit jaar meer dan vleesvarkensbedrijven. En een hoge fiscale winst is in zekere zin een luxe probleem. "Een jaar meer belasting betalen is vervelend, maar om die reden moet je geen gekke dingen gaan doen."

Zeugenhouderijen kunnen verliezen verrekenen van voorgaande jaren? 
"Inderdaad. Vleesvarkensbedrijven realiseerden de laatste jaren een veel gelijkmatiger maar bescheiden resultaat, terwijl de zeugenhouders in 2016 en 2017 een piek noteerden en in 2018 weer een behoorlijk dal. Naast het verrekenen van verliezen uit voorgaande jaren bieden investeringen op de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) en de Energie-investeringsaftrek (EIA) soms nog mogelijkheden."

Welke investeringen?
"Bijvoorbeeld investeringen in energiebesparende maatregelen en/of duurzame energie, zoals LED-verlichting, warmtepompen, warmteterugwinning op luchtwassers en houtpelletkachels. Installatiebedrijven zijn wel heel druk. Wil het nog effect hebben op de fiscale winst in 2019, dan moet de opdrachtverstrekking plaatsvinden in 2019 en ook (gedeeltelijk) betaald worden."

"Daarnaast dient eventuele subsidie ook binnen 3 maanden na opdrachtbevestiging aangevraagd te zijn. In vernieuwende emissie reducerende maatregelen zie ik varkenshouders nauwelijks investeren, want er is veel wantrouwen over het overheidsbeleid. Bovendien zien banken er geen heil in om vernieuwende emissie reducerende maatregelen te financieren."

Ook aan achterstallig onderhoud valt te denken

Jan van der Haar

Als de MIA/VAMIL mogelijkheden benut zijn, welke andere opties zijn er dan nog?
"Het plegen van groot onderhoud, dat in de toekomst gepland staat. De investeringen worden vervroegd in de fiscale boekhouding geplaatst. Er is op een aantal bedrijven achterstallig onderhoud, gezien de geringe winstgevendheid de laatste jaren. Door een voorziening voor groot onderhoud te treffen stijgen de kosten voor één of meerdere jaren, tot het moment van daadwerkelijk vervanging. Deze werkwijze kan ook toegepast worden voor asbestsanering in de toekomst. Het is vooral maatwerk. Stem dit goed af met je adviseur. Daarnaast kun je ook denken aan investeringen in voerinstallatie, automatisering en brandveiligheid, die nog dit jaar effect kunnen hebben op de fiscale winst."

En welke mogelijkheden zijn er als een andere ondernemingsvorm wordt gekozen?
"Voor dit jaar is het te laat om te kiezen voor een BV constructie met een lager belastingtarief. Wie voor een BV vorm kiest, loopt bovendien zelfstandigenaftrek en andere fiscale voordelen voor kleine ondernemingen mis. Het is raadzaam om daar ook rekening mee te houden."

En investeren in varkensrechten?
"Dat biedt niet zoveel fiscaal voordeel voor 2019, vanwege de korte afschrijvingsperiode in 2019. Wie weet komen er wel stikstofrechten, waar nog dit jaar in geïnvesteerd kan of moet worden. Je weet het niet met dit overheidsbeleid. Dat zijn varkenshouders echt helemaal beu."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden