De varkensvleesexport vanuit de Verenigde Staten heeft in de maand september wederom goede cijfers neergezet, zo tonen de nieuwste cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie. De Amerikaanse exporteurs profiteren vooral van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in delen van Azië.
Uit de nieuwste cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en de Meat Export Federation blijkt dat de varkensvleesexport in september met 13% is gestegen tot 202.248 ton. Daarmee komt de export over de eerste 9 maanden van het jaar 5% hoger uit dan vorig jaar, op 1,9 miljoen ton. Ook de exportwaarde is met 13% gestegen tot $532,2 miljoen. De waarde ligt in de periode tussen januari en september 2% hoger dan vorig jaar.
De varkensvleesexport was in de maand september goed voor circa 25,1% van de totale Amerikaanse varkensvleesproductie. Dat is iets meer dan 1 jaar geleden. Wanneer we kijken naar de eerste 9 maanden van het jaar, dan was de export goed voor 26,3% van de productie van varkensvlees in het land. Ook dit is iets hoger dan vorig jaar.
Invloed van Afrikaanse varkenspest
De export van Amerikaans varkensvlees naar China heeft over september een flinke sprong gemaakt. Dit komt vooral doordat de vleesvoorraden in China lijden onder de uitbraken van de Afrikaanse varkenspest. De export richting China bedroeg in de maand september 51.192 ton, wat maar liefst 158% meer is dan vorig jaar in dezelfde maand. Daarnaast is de waarde van de export met 123% toegenomen tot $115,6 miljoen.
Tussen januari en september is de export naar China met 47% gestegen naar 407.514 ton varkensvlees, terwijl de exportwaarde met 25% steeg tot $833,5 miljoen. "De export naar China is duidelijk aan de beterende hand, maar bevindt zich nog niet op het niveau dat kan worden bereikt als ons varkensvlees tegen normale importtarieven verhandeld kan worden. Een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China is noodzakelijk", zo schrijft de Meat Export Federation in een verklaring.
Ook andere landen in Zuidoost-Azië kampen met Afrikaanse varkenspest, zoals de Filipijnen en Vietnam. Doordat de binnenlandse varkensprijzen gedaald zijn, is de importvraag vanuit de ASEAN-regio (Brunei, Filipijnen, Cambodja, Indonesië, Myanmar, Singapore, Laos, Maleisië, Thailand en Vietnam) verminderd. Over september daalde de export naar deze regio met 15% naar 41.905 ton, terwijl de exportwaarde met 23% zakte naar $95 miljoen. Inmiddels stijgen de prijzen en is de export vanuit de Europese Unie recordhoog. Dit biedt kansen voor Amerikaanse exporteurs.
Kansen in Midden- en Zuid-Amerika
Mexico heeft eind mei het belastingtarief van 20% op varkensvlees uit de Verenigde Staten opgeheven en sindsdien is de export flink toegenomen. De export bevindt zich echter nog steeds niet op het niveau van voor de tariefwijziging. In september daalde de varkensvleesexport met 1% naar 56.667 ton, maar de waarde van de export steeg met 7% tot $97,6 miljoen. In de eerste 3 kwartalen van het jaar daalde de varkensvleesexport met 10% naar 529.776 ton en ging de exportwaarde met 9% omlaag tot $919,4 miljoen. Toch ziet de exportfederatie deze regio als opkomende markt voor Amerikaanse varkensvlees.
Ook het zuiden van het continent Amerika wordt gezien als exportmarkt met kansen. De varkensvleesexport naar Zuid-Amerika ligt inmiddels 24% voor op afgelopen jaar. Dit levert een recordniveau op van 114.535 ton. De exportwaarde komt over de eerste 3 kwartalen van dit jaar 26% hoger uit, op $287,9 miljoen. De grootste groeier in Zuid-Amerika is Chili. De export naar dit land steeg tot dusver met 60% naar 33.992 ton.