Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest is de vraag naar maïs vanuit de Vietnamese varkenssector fors afgenomen. De toename in de consumptie van pluimveevlees tempert de gevolgen voor de veevoerindustrie echter enigszins.
Vietnam is al jaar en dag de grootste importeur van maïs in Zuidoost-Azië en importeerde over 2018 ruim 10,1 miljoen ton maïs. Het merendeel van deze maïs wordt gebruikt als ingrediënt in varkensvoer. Echter, tot medio augustus importeerde het land 'slechts' 5,73 miljoen ton maïs, terwijl dat vorig jaar 5,76 miljoen ton was. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest is de voornaamste oorzaak van deze afname.
"Daarnaast is ook de productie van varkensvoer, als gevolg van het virus, inmiddels al met 20% à 30% afgenomen", zo beweert Mariano Berdegue, managing director Feed & Nutrition bij Cargill in Thailand en Vietnam. Uit de cijfers blijkt tevens dat de vraag naar voer vanuit de varkenshouderij met 20% tot 25% afgenomen is. Oscar Tjakra, analist bij Rabobank in Azië, schat in dat de maïsconsumptie in de Vietnamese veehouderij dit jaar uiteindelijk 10% zal liggen dan vorig jaar.
Vraag naar pluimvee redt sector
De veevoerindustrie in Vietnam wordt overigens enigszins gered door de gestegen vraag naar pluimveevlees. Dit maakt namelijk dat de vraag naar voer voor vleeskuikens, legkippen en eenden toegenomen is. "Ook in die producten wordt veel maïs verwerkt, wat het verlies uit de varkenssector voor een deel compenseert." Overigens meldt Berdegue nog wel dat het lastig te voorspellen is of deze verschuiving (van varkensvlees naar vlees van pluimvee) op termijn nog weer teruggedraaid wordt.