Regeringspartij D66 kondigt maandag 9 september aan dat het aantal varkens en kippen in het land gehalveerd moet worden. Op deze manier ziet de partij mogelijkheden om ruimte te creëren voor woningbouw.
Het plan, dat afkomstig is van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, volgt op de uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde een paar weken terug dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet goed werkt. Door die uitspraak staan duizenden bouwprojecten op losse schroeven. De Groot meldt dat 70% van de stikstofuitstoot uit de landbouwsector afkomstig is. "Daarvan komt het merendeel uit de intensieve veehouderij", zegt hij tegen de NOS. "Daarentegen is de bijdrage van deze sector aan onze economie nog geen 1%. De verhouding is dus compleet zoek."
Door ongeveer 50 miljoen minder kippen en 6 miljoen minder varkens te houden, zou de stikstofuitstoot fors moeten afnemen. "Hierdoor ontstaat er weer meer ruimte voor woningbouw", aldus De Groot. Concreet wil D66 dat boeren stoppen óf overstappen op kringlooplandbouw. "Daarbij moet de overheid in beide keuzes financiële ondersteuning bieden. Ook vinden wij dat er extra geld moet komen om bedrijven uit te kopen", zo meldt De Groot bij het Algemeen Dagblad. In het Klimaatakkoord is ook €0,5 miljard beschikbaar gesteld om boeren uit te kopen. De regeringspartij wil dat dit geld, waarvan volgens het Kamerlid nog niets is uitgegeven, snel wordt ingezet.
'Dit is niet de oplossing'
In een eerste reactie meldt CDA het plan van D66 niet direct te omarmen. "De landbouwsector in 1 pennenstreek afschrijven, is geen oplossing voor de stikstofproblematiek", schrijft Jaco Geurts (CDA) op Twitter. Hij vervolgt op Facebook: "Het vraagt om een integrale afweging van de economische activiteiten. Dat is een ingewikkelde legpuzzel waar de commissie Remkes nu naar kijkt."
Maandagmiddag heeft ook minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) redelijk geïrriteerd op het plan van D66 gereageerd. Volgens haar is het plan onrealistisch en vormt het geen oplossing voor het probleem. Bij de inloop van de ministerraad zei ze: "Het is niet chic dat je als boer of boerin, die elke dag hard werkt, in de krant leest dat je wel kunt verdwijnen. Het gaat hier immers wel om onze voedselvoorziening."
Ook Hans van de Heuvel, de directeur van LTO Nederland, is duidelijk niet te spreken over het plan. Hij meldt bij BNR Nieuwsradio dat De Groot de verkeerde tabellen heeft gebruikt. "De stikstofuitstoot bedraagt niet 70%, maar 40%. De partij maakt gebruikt van verouderde tabellen." Daarnaast zegt hij dat het plan niet alleen effect heeft op de boer en tuinder, maar op de gehele keten. "Dat lijkt De Groot zich niet te beseffen."
GroenLinks pleit voor noodwet
Jesse Klaver, de voorman van GroenLinks, stelt in een reactie op het plan van D66 dat nog voor het einde van de maand september een noodwet moet komen om de problemen rondom de stikstofuitstoot aan te pakken. Daarnaast wil hij, net als De Groot, dat het kabinet extra geld uittrekt voor het uitkopen van boeren. "Wij hebben €500 miljoen per jaar in gedachten en dat dan 15 jaar lang." Dit moet ervoor zorgen dat de bio-industrie in die periode gehalveerd kan worden.
Klaver focust zich echter niet alleen op de landbouwsector, maar stelt dat de noodwet ook moet vastleggen dat er een verbod komt op de groei van vliegverkeer. "Tevens moet de maximumsnelheid op alle snelwegen weer teruggebracht worden naar 120 kilometer per uur. Op snelwegen die door of langs natuurgebieden lopen, moet de snelheid terug naar 100 kilometer per uur", stelt hij in een verklaring.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10883922/d66-wil-helft-minder-varkens-in-nederland]D66 wil helft minder varkens in Nederland[/url]