Er is op het moment nauwelijks belangstelling voor de langetermijnvarkensprijs (LTP) die Vion begin vorig jaar heeft gelanceerd. In plaats van dat varkenshouders de neerwaartse prijsrisico's afdekken, willen zijn nu met name profiteren van de fors gestegen weeknoteringen.
Dat Vion sinds 2018 de langetermijnprijs aanbiedt, is gerust revolutionair te noemen. Deze prijs is een onderdeel is van 'Good Farming Balance'. De varkensmarkt wordt vanouds gedomineerd door weekprijzen, welke soms een grillig karakter vertonen. De langetermijnprijs is hier juist de stabiele tegenhanger van. Gesloten varkensbedrijven kunnen op deze manier het prijsrisico minimaliseren door ook hun voerprijzen vast te leggen.
Een rondgang langs diverse producenten en handelaren leert dat zij de varkensprijs momenteel echter niet voor een langere termijn vastzetten, maar juist bewust kiezen voor de weekprijs. De geringe animo voor het concept wordt ook door Vion onderkend.
Recordhoge weekprijzen
Koen van Bergen, de directeur Livestock and Supply Chains binnen Vion Pork, is hier echter niet verbaasd over. Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China, zijn de varkensprijzen in de wereld hard gestegen. De Vion-weeknotering heeft medio augustus zelfs het record uit 2013 geëvenaard. Zodoende kan hij begrijpen dat de varkenshouders minder bereid zijn hun opbrengsten vast te leggen. Bij neerwaartse noteringen is de beweging waarschijnlijk andersom, verwacht Van Bergen.
Ondanks beperkte belangstelling, gaat Vion wel door met het aanbieden van de langetermijnprijs. De LTP-systematiek kent een langetermijnscope. De ervaringen die in de afgelopen 1,5 jaar zijn opgedaan, worden gebruikt om het systeem verder te ontwikkelen. Hoeveel varkenshouders in de achterliggende periode hebben meegedaan, wil het vleesconcern vanuit concurrentieoogpunt niet zeggen. Wel laat Van Bergen weten dat, van de deelnemende leveranciers binnen Good Farming Balance, ongeveer 85% kiest voor het Prijs Index Garantie-concept (PIG). Zij krijgen gegarandeerd een concurrerende varkensprijs uitbetaald, gebaseerd op een aantal Europese noteringen.
Historische voerwinst
De basis voor het vaststellen van de langetermijnprijs is de historische voerwinst. Dat betreft de gemiddelde voerwinst per afgeleverd varken in de afgelopen 12 jaar. De hoogte van de LTP wordt gebaseerd op de MAS-Index en wordt per periode alleen aan de deelnemende varkenshouders gecommuniceerd. Door de koppeling met de index biedt het concern de varkenshouders de mogelijkheid om een gemiddelde historische voerwinst te realiseren.
Een deelnemende varkenshouder zegt dat hij momenteel niet meedoet, omdat de langetermijnvarkensprijs zich enkel baseert op historische data. De 'Afrikaanse varkenspest-premie' zit hierdoor bijvoorbeeld niet verdisconteerd in de prijs. Desalniettemin uiten diverse deelnemers hun tevredenheid over het systeem.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10883841/weinig-animo-voor-vaste-varkensprijs-bij-vion]Weinig animo voor vaste varkensprijs bij Vion[/url]