De Verenigde Staten en Japan hebben recent een handelsdeal gesloten, waarbij de importtarieven op vlees en zuivel worden verlaagd. Voor rundvee- en varkenshouders in het land is dit een opsteker, gezien zij lijden onder de handelsoorlog met China.
De Japanse invoerheffing op rundvlees gaat in stapjes dalen: van 38,5% tot 9%. Het tarief op luxe varkensvlees komt zelfs geheel te vervallen. De invoerheffing op varkensbijproducten daalt van $4,58 naar $0,47 per kilo. Naast vlees, zijn er ook afspraken gemaakt over zuivel, granen, wijn en ethanol. Daarover zijn nog geen details naar buiten gebracht.
De deal werd afgelopen weekend tijdens de G7 in Frankrijk aangekondigd en wordt in september door de landen ondertekend. Japan en de Verenigde Staten onderhandelen al langer een over bilaterale handelsdeal, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zich in 2017 terugtrok uit het Trans-Pacific Partnership (TPP).
Level playing field
De deal met Japan is voor de Verenigde Staten meer dan welkom, vooral omdat China de tarieven op Amerikaans rundvlees en varkensvlees heeft verhoogd heeft. Volgens het USMEF, de Amerikaanse vleesfederatie, is het nieuwe verdrag geweldig nieuws voor de hele vleessector: van producent tot exporteur.
De Verenigde Staten zijn vanouds verreweg de grootste leverancier van varkensvlees in Japan. Amerikaanse exporteurs zagen de afzet tot dusver in 2019 echter met bijna 10% dalen. Dit vanwege de handelsdeal tussen Europese Unie en Japan. Hierdoor zag Nederland de afzet naar Japan met 20% stijgen. Het USMEF verwacht dat het concurrentienadeel met de Europese Unie dankzij de overeenkomst wordt geslecht.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.