Neef Robert en oom Clemens Tönnies begroeven in 2017 nog voorgoed de strijdbijl, maar amper 2 jaar later is de bom weer gebarsten. Robert dringt zelfs aan op de verkoop van het Duitse vleesconcern, maar daar is Clemens faliekant op tegen.
Het botert al jaren niet tussen Robert en Clemens Tönnies. Waar de een linksaf wil, gaat de ander rechtdoor. Robert (41) is de zoon van de in de jaren '90 overleden oprichter Bernd Tönnies, de broer van de 63-jarige Clemens. Beiden bezitten 50% van de aandelen van het grootste vleesconcern van Europa en zitten dus letterlijk met elkaar opgescheept.
Al jaren hommeles
In 2017 werd de strijdbijl 'voorgoed' begraven, nadat in de jaren daarvoor maar liefst 5 rechtszaken werden uitgevochten over wie er nu de baas is. Alhoewel toen is overwogen om het vleesconcern op te splitsen, gingen Clemens en Robert (op basis van gelijkwaardigheid) toch met elkaar verder. Wel is destijds een externe adviesraad in het leven geroepen die tijdens nieuwe geschillen advies geeft en bij escalatie zelfs beslissingsbevoegd is.
Tegelijkertijd is toen ook juridisch vastgelegd dat de holding alsnog wordt verkocht als er opnieuw sprake zou zijn van een ruzie. Dit moment lijkt nu te zijn aangebroken. Er is namelijk een geschil over een overname die recent is gedaan. Zonder medeweten van Robert heeft Clemens recent 2 Duitse worstfabrieken van het Zwitserse Bell Food overgenomen. Robert stapte vervolgens naar de rechtbank om de deal ongedaan te maken. Clemens verweert zich en zegt dat het management de overname had goedgekeurd.
Verkoop onbespreekbaar
Voor Robert is de maat nu vol. Hij is daarom voornemens het concern te verkopen, maar daar wil Clemens niets van weten. Robert beroept zich daarbij op de overeenkomst die in 2017 is opgesteld. In de Duitse media zegt Clemens via zijn woordvoerder dat de verkoop van het vleesconcern voor hem en zijn zoon Maximilian (de beoogd opvolger) onbespreekbaar is.
Tönnies staat volgens hem goed op de kaart en kan uitstekende cijfers weerleggen. Hij wijst daarbij naar de 16.000 mensen die bij het Duitse vleesconcern werken.
Uitkopen?
Welk staartje deze familievete gaat krijgen, moet de komende maanden blijken. Een juridisch getouwtrek, waarvan de media kan meesmullen, lijkt niet onwaarschijnlijk. Het voortbestaan van het Duitse vleesconcern in de huidige vorm staat in elk geval op de tocht.
Mogelijk koopt de een de ander uit, maar dan moet Robert of Clemens waarschijnlijk wel met veel geld over de brug komen. In 2018 draaide Tönnies immers nog een omzet van €6,65 miljard. Over het meedelen van winstcijfers is het vleesconcern doorgaans terughoudend.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.