Shutterstock

Nieuws Rapport OECD en FAO

Chinese productie varkens in vijf jaar weer op niveau

10 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

De Chinese productie van varkensvlees is over 5 jaar, in 2024, waarschijnlijk weer terug op het niveau van 2018. De varkenssector in het land is dan hersteld van de huidige crisis door Afrikaanse varkenspest (ASF).

Dit verwachten de wereldvoedselorganisatie FAO en de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling OECD in hun visie op de agrarische sector van 2019 tot en met 2028. De organisaties baseren zich daarbij op een verwachting die het Chinese ministerie van Landbouw dit voorjaar heeft gepresenteerd. 

De komende periode gaat de Chinese consument door de stijgende varkensprijzen (door de ASF is de varkensstapel in China drastisch ingekrompen) meer kippenvlees consumeren. Dit heeft onder meer als effect dat de Chinese vraag naar veevoer daalt, doordat volgens de OECD en de FAO voor kippenvlees minder voer nodig is dan voor varkensvlees. 

Effect bestrijding nog ongewis
Vanaf 2021 gaat de productie van varkensvlees in China jaar op jaar weer toenemen. De eerstkomende 2 jaar daalt de productie door de om zich heen grijpende Afrikaanse varkenspest, zij het veel minder snel dan in 2018. De dramatische daling van de productie heeft tot gevolg dat de Chinese import van varkensvlees piekt naar ruim 2 miljoen ton per jaar in 2021, terwijl 1, 6 miljoen ton de afgelopen jaren normaal was.

De organisaties benadrukken dat de langeretermijnvisie nogal onzeker is, omdat onduidelijk is wat het effect is van de maatregelen die China heeft genomen om de verspreiding van Afrikaanse varkenspest te stoppen. Het lijkt er op dat de verspreiding in zijn algemeen tot staan is gebracht. Mochten de maatregelen onvoldoende effect sorteren, dan duurt het uiteraard langer voordat de Chinese varkensvleesproductie weer terug is op het niveau van 2018.

Wereldwijd dalende vleesprijzen
Hoewel de productie van varkensvlees in China sinds vorig jaar dramatisch is gedaald, nam de wereldwijde productie van vlees juist met 1% toe. De prijs van vlees daalde met 2,2%, gemeten volgens de maatstaven van de FAO. Wereldwijd dalende prijzen van vlees (en vrijwel alle andere agrarische producten) zijn een trend, volgens het OECD.

Dat is het gevolg van consumptie die minder snel groeit dan de laatste jaren en een stijgend aanbod. Zeker ook van vlees, dat wordt gestimuleerd door relatief lage graanprijzen. De productie van pluimveevlees blijft de grootste groei vertonen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Ook Chinese zuivel heeft last van politiek in Peking

Analyse melk

China voert druk op EU-zuivel op in handelsruzie

Analyse melk

Chinese planeconomie botst met zuivelmarkt

Nieuws varkens

POV vreest verspreiding AVP bij maïsoogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden