De Subsidieregeling sanering varkenshouderijen leidt tot meer vermeerderingsbedrijven en minder vleesvarkensbedrijven, zo blijkt uit reacties van financieel-economisch deskundigen op Kamervragen van het CDA.
Deskundigen bevestigen de veronderstelling van het CDA dat met name vleesvarkensbedrijven in aanmerking komen voor de saneringsgelden. Bij de overtekening komen de bedrijven met de hoogste geurbelasting als eerste aan de beurt. Dat zijn vooral vleesvarkensbedrijven zijn, gezien de geurbelasting van vleesvarkensbedrijven per volwaardige arbeidskracht groter is dan van zeugen met biggen.
Wel wordt daarbij de kanttekening geplaatst dat de opgeleefde verkoop van varkenshouderijen voornamelijk vleesvarkensbedrijven betreft. Het gemiddelde vleesvarkensbedrijf is dus meer waard dan de gemiddelde zeugenhouderij.
Afstand tot geurgevoelig object
In een reactie op de vragen schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dat ze niet van plan is de regeling te wijzigen om de balans tussen vermeerderingsbedrijven en vleesvarkensbedrijven in Nederland te waarborgen. De gedachte achter de saneringsregeling is het verminderen van de geurbelasting, zonder onderscheid te maken in bedrijfstype.
Ook plaatst minister Schouten de kanttekening dat de geurbelasting niet alleen afhankelijk is van de diercategorie, maar eveneens van de omvang van de bedrijven, het staltype, de inrichting en de afstand tot eventuele geurgevoelige objecten.
Problematisch biggenoverschot bij dierziekten
Het CDA verwacht dat er problemen kunnen ontstaan bij de uitbraak van dierziekten. Als er niet mag worden geëxporteerd, dreigt een gebrek aan huisvesting voor biggen. Volgens de minister resulteert de regeling in een relatief geringe toename van het al langer bestaande biggenoverschot in Nederland. "Dit is geen ontwikkeling die bewust wordt nagestreefd, maar ook geen ontwikkeling die bijsturing behoeft", antwoordt de minister op de Kamervragen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.