"Het feit dat de inzet van antibiotica in 10 jaar tijd gehalveerd is, heeft de concurrentiepositie van de varkenshouderij niet verslechterd", zo luidt de conclusie van het rapport 'Economie van het gebruik van antibiotica op Nederlandse boerderijen' van Wageningen Universiteit.
In het rapport, dat in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is uitgevoerd, is de ontwikkeling van de Nederlandse kostprijs in de varkenshouderij en pluimveehouderij tussen 2009 en 2017 vergeleken met het buitenland. Voor de varkenssector werden de kosten voor de productie vergeleken met 3 Europese concurrenten: Denemarken (laag antibioticagebruik), Duitsland (belangrijkste exportmarkt) en Spanje (hoog antibioticagebruik).
Stijgende kosten
Uit de resultaten van die vergelijking blijkt dat de gemiddelde kosten van de varkensproductie in Nederland flink zijn gestegen ten opzichte van de andere landen. Sinds 2013 is de concurrentiepositie van de Nederlandse varkenshouderij verslechterd, maar de onderzoekers hebben geen bewijs gevonden dat er een relatie is met de verlaging in het antibioticagebruik. Volgens de onderzoekers zijn andere oorzaken de reden voor de afname van de concurrentiepositie, zoals het uitblijven van technische resultaten. De gestegen mestafzetkosten worden niet genoemd.
Duitsland en Denemarken hebben veruit de hoogste kostprijs en Spanje realiseert momenteel de laagste kostprijs. De Nederlandse kostprijs is gemiddeld genomen een stuiver hoger dan de Spaanse prijs. In 2017 kon Nederland concurreren met de Spaanse kostprijs (per kilo varkensvlees). Bij de kostprijsberekening zijn de voerkosten leidend. Dit is dan ook de belangrijkste verklaring voor de verschillen.
Vrees voor negativiteit
Volgens Wageningen Universiteit vreesden de belanghebbenden dat het terugdringen van het antibioticagebruik in de veehouderij een negatief effect zou hebben op de productiviteit en het economisch resultaat van de veehouderijbedrijven. De conclusie van het onderzoek weerlegt deze angsten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.