Shutterstock

Nieuws Kringloopvisie

Minister snapt circulariteit veevoerimport niet goed

20 Juni 2019 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Het realisatieplan voor de transitie naar kringlooplandbouw van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) betekent een krimp van het eiwitaandeel in de import van veevoer. Henk Flipsen, de voorzitter van Nevedi, wijst er echter op dat het merendeel van het geïmporteerde veevoer nu al uit reststromen bestaat die bijdragen aan een circulaire voedselketen.

In de nieuwste editie van de Grondstoffenwijzer van belangenbehartiger Nevedi staat welk gedeelte van het gebruikte veevoer tevens geschikt is voor menselijke consumptie. Dit is slechts een klein deel. Het overgrote deel betreft namelijk coproducten (sojaschroot) en basisgrondstoffen (voergranen) die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Dankzij de varkenshouderij levert het echter wel waardevol voedsel op voor de mens: varkensvlees.

In het realisatieplan van het ministerie staat echter dat de Europese Unie voor ongeveer 75% van de behoefte aan plantaardige eiwitten afhankelijk is van de invoer. Het grootste deel hiervan wordt vervolgens gebruikt voor diervoeders, om zodoende dierlijke eiwitten te produceren. Die situatie is niet houdbaar, gezien de grote vraag naar plantaardig eiwit in de wereld. Daarom moeten we in Nederland (en in Europa) meer eiwitrijke gewassen telen en alternatieve eiwitbronnen en technologieën ontwikkelen. Ook is het gewenst dat de teelt economisch aantrekkelijker wordt.

Aandeel reststromen vergroten
Flipsen zegt dat het ministerie spreekt over het eiwitaandeel in de totale veevoerimport, waar de Grondstoffenwijzer uitgaat van het totale volume geïmporteerd veevoer (zowel het aandeel eiwit als het aandeel energie). Overigens is Nevedi wel met minister Schouten eens dat de focus op de minimale footprint en het ontwikkelen van alternatieve eiwitbronnen zal komen te liggen. "Nu we werken aan de transitie naar een duurzamer en meer circulair voedselsysteem, is de diervoedersector gemotiveerd hier met innovatieve voerconcepten op in te spelen. We zetten dan ook actief in op verduurzaming van grondstoffen en gaan de footprint Iinclusief de output in vlees en zuivel) berekenen en in beeld brengen", zo laat de brancheorganisatie weten.

"Ook verkent de diervoedersector de mogelijkheden voor meer regionaal geteelde eiwitgewassen en een verdere verbreding van het gebruik van coproducten vanuit de levensmiddelenindustrie", laat Flipsen weten. "Met specifieke aminozuren en verschillende grondstofsamenstellingen wordt diervoeder verder geoptimaliseerd voor de reductie van methaan, stikstof en fosfaat. De gezondheid van het dier en het produceren van veilig voer staan hierbij altijd voorop."

Het ministerie, de Producenten Organisatie Veehouderij (POV) en Nevedi zijn allemaal van mening dat het aandeel reststromen in veevoer moet worden vergroot en dat de import van veevoer dat tevens voor humane consumptie geschikt is, moet worden beperkt. Wetenschappers maakten zich daarbij al jaren sterk voor de herintroductie van slachtafvalstromen, en nu is ook de POV overstag. Schouten kondigt in het realisatieplan aan dit wettelijk mogelijk te maken.

Nieuwe technieken moeten overigens het risico van het hergebruiken van slachtafval minimaliseren. Minister Schouten verwacht eveneens veel van aardappeleiwit, insecten en zeewier als alternatief voor de import van eiwitrijke veevoer.

Krimp van 25%?
Wageningen Economic Research schetste in de winter in een studie dat de veevoerindustrie rekening moet houden met een krimp van 25%. "We houden rekening met een omzetdaling in Nederland, zeker wanneer de veestapel verder wordt ingekrompen", aldus Flipsen. Hij gaat ervan uit dat een natuurlijke afvloeiing van personeel het mogelijke omzetverlies deels kan opvangen. Ook de voortgaande automatisering en digitalisering van het productieproces compenseert de gevolgen.

Aan de andere kant zorgt de transitie naar kringlooplandbouw juist voor werkgelegenheid. "Er is momenteel behoefte aan geschoold personeel en kennisontwikkeling (voor de productie van alternatieve eiwitbronnen en ontwikkeling van synthetische aminozuren). Al zeg ik daar dan wel bij dat sommige alternatieven wel heel mooi worden voorgesteld. De import van kwalitatief hoogwaardige soja heeft een lagere footprint, dan de Europese eiwitgewassen. Ik herhaal nog maar eens dat we deze effecten gaan berekenen en nadrukkelijk in beeld zullen brengen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Heleen van den Hombergh 20 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10882932/minister-snapt-circulariteit-veevoerimport-niet-goed]Minister snapt circulariteit veevoerimport niet goed[/url]
In dit artikel: Slechts een klein deel van het gebruikte veevoer is ook geschikt voor menselijke consumptie. "Het overgrote deel betreft namelijk coproducten (sojaschroot) en basisgrondstoffen (voergranen) die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Dankzij de varkenshouderij levert het echter wel waardevol voedsel op voor de mens: varkensvlees."

Sojaschoot als oneetbaar coproduct? Welnee. Het land voor soja als veevoer en sojaolie wordt specifiek hiervoor geexploiteerd. De footprint van soja voor Europees gebruik (40 miljoen ton sojaboon equivalenten, voornamelijk voor veevoer) is 14 miljoen hectare, zegt de European Soy Monitor. Dat oppervlak zou in veel gevallen ook soja of andere gewassen voor menselijke consumptie kunnen betreffen hetgeen veel efficienter zou zijn.

Goed dat de veevoer sector gaat meedenken en werken met de circulaire landbouw. Ook helder dat import van soja voorlopig niet van de baan zal zijn en die vooral verduurzaamd moet worden! Maar zeggen dat soja schroot en voergranen gelukkig nog nuttig kunnen worden gemaakt via varkensvlees, daar kom je niet meer mee weg tegenwoordig. Het gaat niet om droge graslanden in de Sahel die alleen door vee ten nutte gemaakt kunnen worden als voedsel, maar om (richting toekomst) schaarse landbouwgrond. Tenminste, als je ook nog wat natuur wilt overhouden.
vlaming 20 Juni 2019
De Europese unie is onlangs naar buiten gekomen met een rapport dat de plantaardige eiwit productie in kaart brengt.
Daaruit blijkt dat 79 % geproduceerd wordt in Europa zelf en er 21 % ingevoerd wordt, dit zijn andere cijfers dan hierboven weergegeven.

@Heleen
Je kan inderdaad soja bonen telen voor menselijk consumptie waarvan er minder restproducten overblijven, maar die brengen maar de helft op maw je hebt dubbel zo veel ha nodig om evenveel kg te produceren. Daarbij raadt men af om meer dan 2 x per week sojabonen te eten omwille van risico van vruchtbaarheidsproblemen en schildklier en borstkanker. Soja bevat ook hormonen waardoor men het afraad aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook zorgt soja ervoor dat vele voedingsstoffen minder opneembaar zijn voor het lichaam.
Al die negatieve dingen worden tenietgedaan als dat eerst verteerd wordt door varkens en dan via het vlees opgenomen wordt.
Achterveld 20 Juni 2019
@Vlaming klopt wat je zegt over soja. De negatieve effecten van soja treft wel het dierenwelzijn > dieren krijgen ook last van genoemde problemen (vruchtbaarheid, schildklier, etc.) maar daar wordt nergens over gerept.....
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden