BMEL

Achtergrond Stallenbouw

Zo ziet Duitse varkensstal in de toekomst eruit

13 Juni 2019 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Het ministerie van Landbouw in Duitsland presenteert nieuwe huisvestingsconcepten die economisch en sociaal draagvlak hebben bij boer en burger. "Ik vind het zeer belangrijk dat de investeringen in deze stallen terugverdiend kunnen worden", aldus minister Julia Klöckner (Voeding en Landbouw).

De Virtuele Stal van de Toekomst moet alles wat goed is voor dieren en haalbaar is voor boeren combineren. Dit project, dat gefinancierd is door het ministerie van Voedsel, Landbouw en Consumentenbescherming (BMEL), werd eind mei gepresenteerd. Bij dit project is onderzocht hoe de innovatieve en op dierenwelzijn gerichte varkensstallen van de toekomst eruit kunnen zien. Het gaat om stallen die maatschappelijk geaccepteerd en tegelijkertijd praktisch haalbaar zijn.

Maatschappelijke goedkeuring
"Het werk van boeren wordt steeds vaker in de samenleving gemonitord en besproken (inclusief de omstandigheden in de stallen en de impact die de veehouderij heeft op water, bodem en klimaat). Iedereen die met veehouders spreekt, beseft dat ze gevoelig zijn voor dit probleem. Als we de veehouderij in Duitsland in de toekomst met succes willen voortzetten, dan heeft de sector de brede maatschappelijke goedkeuring nodig en moet de sector tegelijkertijd economisch goed gepositioneerd zijn", aldus Klöckner bij de presentatie.

Dit is de lijn die het ministeriële project 'Virtual Stable of the Future' voor ogen heeft. Daarbij is iedereen die nodig is om innovatieve, economisch levensvatbare en sociaal aanvaarde stallen te ontwerpen, bijeengebracht: wetenschappers, burgers, boeren en dierdeskundigen, stalbouwers. Er is meer dierenwelzijn, ruimte en arbeidscomfort, maar er is eveneens meer transparantie en esthetiek in de stal van de toekomst.

Iedereen werd in de gelegenheid gesteld om mee te praten en zo werd er bewustzijn gecreëerd voor de verschillende posities. Het werd dan ook al snel duidelijk dat er geen standaard stal van de toekomst bestaat, die in alle regio’s en onder alle omstandigheden voldoet.

Meerkosten
Volgens Klöckner bedragen de extra kosten van de stal van de toekomst minstens €30 per vleesvarken. "De meerkosten kunnen echter niet alleen door de boer gedragen worden. De consumenten moeten bereid zijn om voor de verbeteringen te betalen aan de kassa. Daarom werk ik aan een snelle introductie van een dierenwelzijnslabel van de overheid. Dat label moet de meerkosten en meerwaarde in beeld brengen. De Europese Commissie heeft het al goedgekeurd."

Kernresultaten
De kernresultaten van de stal van de toekomst zijn:

  • Meer ruimte en bewegingsvrijheid voor de zeugen, biggen en mestvarkens,
  • Afzonderlijke en aparte functionele gebieden,
  • Onbeperkte toevoer van ruwvoer, strobedden of ander organisch arbeidsmateriaal,
  • Mogelijkheden voor douchen en woelen voor de mestvarkens,
  • Toegang tot een buitenklimaat voor alle dieren met een gewicht van boven de 30 kilo,
  • Constructies gemaakt van hout om te voldoen aan duurzaamheidseisen en esthetische aspecten.

Bij het project zijn diverse partijen betrokken: Georg-August University of Goettingen, Christian-Albrechts Universiteit van Kiel, de Heinrich-Heine Universiteit in Düsseldorf, de Richard Hölscher GmbH en Co KG en de belangenorganisatie van varkenshouders in Duitsland (ISN).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
bep 13 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10882830/zo-ziet-duitse-varkensstal-in-de-toekomst-eruit]Zo ziet Duitse varkensstal in de toekomst eruit[/url]
De varkens hebben het nog beter straks als de mensen dus de mensen zitten straks bij de varkens.
hogman 13 Juni 2019
Inderdaad dat kost MINIMAAL 30 euro per varkensplaats.
Maar ga er maar vanuit dat het 30 euro per varkensplaats per jaar is.
Overheid betaal dan maar direct 30 euro per jaar voor een periode van 20 jaar aan de boer. Dat de consument bereidt is om dat te betalen is natuurlijk kletskoek . Dat heeft de praktijk al bewezen.
schoenmakers1 13 Juni 2019
of het de varkens beter hebben is maar de vraag, het is wat de mensen denken wat de varkens willen!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden