Friland

Achtergrond Denemarken

Deense bio-varkenssector kampt met groeistuipen

27 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness

Net als de biologische varkensvleessector in Nederland heeft ook de Deense biologische varkenssector met groeistuipen in de markt te maken. Friland, verreweg de grootste exporteur, daagt de Nederlandse concurrentie uit met aantrekkelijke prijzen.

Friland betaalt haar biologische varkenshouders deze week €2,95 per kilo geslacht gewicht uit voor eerste kwaliteit (22,60 Deense Kronen). Net zoals de Groene Weg in Nederland exporteert dit bedrijf een groot deel van het biologische varkensvlees richting Duitsland. Echter, ook in Nederland en Frankrijk wordt biologisch varkensvlees verkocht. In totaal gaat circa 50% van de biologische varkensproductie in Denemarken de grens over. Niet alleen onder de merknaam Friland, maar ook als privaat label.

Wachten op hogere varkensprijs
De biologische varkenssector in Denemarken rekent erop dat een hogere varkensprijs niet lang meer kan uitblijven. "De bodem in de markt is dan ook in zicht", zeggen deskundigen van adviesbureau Sagro. Het afgelopen jaar was (in tegenstelling tot 2016 en 2017) geen goed jaar. Niet alleen vanwege de prijsdruk, maar ook vanwege de droogte. Daardoor werd voer namelijk duurder.

Het saldo van de Deense biologische varkenshouderij varieert volgens dit adviesbureau veel meer dan in de gangbare varkenshouderij. Het aantal grootgebrachte biggen per zeug per jaar varieert gemiddeld van 20 tot 27. Een prijsvariatie van €1 per kilo geslacht gewicht komt herhaaldelijk voor, terwijl de prijs van gangbaar varkensvlees jaarlijks niet meer dan enkele dubbeltjes schommelt (tot op heden).

Ander rantsoen
Samen met de Deense onderzoekswereld probeert het bedrijfsleven de kostprijs te drukken door graseiwit te verwerken in het varkensvoer, als alternatief voor soja. De eerste voederconversie en slachtresultaten die de Universiteit van Aarhus dit voorjaar in een vergelijkende praktijkproef waarnam, bieden perspectief. De vleesvarkens realiseerden zowel in de groep graseiwit als in de groep controle een groei van 1.000 gram per dag. Het vleespercentage van varkens gevoerd met graseiwit was zelfs enkele procenten hoger.

Volgens Sagro telde Denemarken in 2018 naar schatting 60 biologische varkenshouders, die jaarlijks circa 150.000 vleesvarkens afleveren aan de slachterijen. Zij leveren dan veelal aan Friland, een dochteronderneming van vleescoöperatie Danish Crown. Denemarken telt meer dan 2.000 gangbare varkensbedrijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden