Edwin en Sandra Spruit hebben in het Canadese Alberta nu al bijna 20 jaar een varkensbedrijf. Door de jaren heen hebben ze uitgebreid en inmiddels boeren ze op 3 locaties. "In Canada kunnen we onze dromen en ambities waarmaken, terwijl dat in Nederland nooit had gekund."
Edwin en Sandra Spruit zijn geboren en getogen in de provincie Utrecht. Edwin komt van een melkveebedrijf en de ouders van Sandra hadden een hoveniersbedrijf. Sinds 2002 wonen ze in Canada en het echtpaar heeft 5 kinderen in de leeftijd van 7 tot 15 jaar.
Hoe zijn jullie in Canada beland?
"We zijn beiden in Canada op stage geweest. Het leven daar trok ons erg aan. Hoewel ik van een melkveebedrijf kom, heb ik nooit overwogen om melkveehouder te worden. Mijn broer heeft het bedrijf van mijn ouders overgenomen en ik heb sinds mijn zestiende op verschillende varkenshouderijen gewerkt. Nadat wij elkaar leerden kennen, wilden we graan samen een varkensbedrijf opstarten. Echter, gezien we met niets moesten beginnen, was Nederland geen optie. De locaties waren veel te duur. Toen zijn we ons gaan oriënteren op Canada. We hebben toen in Central Alberta, nabij de stad Red Deer, een klein varkensbedrijf kunnen kopen. Daar zijn we in 2002 met 250 zeugen begonnen."
Inmiddels zijn we bijna 20 jaar verder. Hoe ziet jullie varkensbedrijf er nu uit?
"We zijn inmiddels gegroeid naar 2.000 zeugen en 7.000 vleesvarkens, verdeeld over 3 locaties. In 2016 hebben we, circa 100 kilometer van onze hoofdlocatie, een vleesvarkensstal gekocht met 4.500 plaatsen. Daarnaast hebben we onlangs een vleesvarkensstal aangekocht met 2.500 plaatsen. We zijn in de loop van de jaren dus behoorlijk opgeschaald, maar onze ambities reiken nog verder. Dat we zo hard zijn gegroeid, was overigens niet de bedoeling. Het is zo gelopen. Wat we hier in de loop van de jaren hebben opgebouwd, zou ons in Nederland waarschijnlijk nooit gelukt zijn."
Alberta is vooral een akkerbouwgebied. Verbouwen jullie zelf ook graan voor het voer?
"We focussen ons alleen op de varkens en verbouwen dus zelf geen voergrondstoffen. De losse voergrondstoffen kopen we bij akkerbouwers in de buurt in, want dat scheelt fiks in de transportkosten. We beschikken over een voermolen om alles te grinden en mixen, waarna het in de silo’s wordt geblazen. Dit doen we omdat we in poedervorm voeren."
Dus jullie missen Nederland niet?
"We zitten hier goed, al missen we Nederland soms wel. Daarentegen is onze hoofdlocatie in Red Deer niet per se een Canadees varkensbedrijf te noemen. Ons bedrijf ligt namelijk aan de rand van de stad. Je zou daarom kunnen zeggen dat we boeren op een Nederlandse locatie. Dat is tevens de reden dat we dit bedrijf destijds hebben kunnen kopen. Dat we dicht bij de stad zitten, heeft ook veel voordelen. Zo kunnen we makkelijker aan personeel komen. Bovendien zijn alle voorzieningen, zoals we dat vanuit Nederland gewend zijn, relatief dichtbij."
Hoe hebben jullie de afzet georganiseerd?
"Ons varkensbedrijf is niet gesloten en we groeien alle biggen tot 25 kilo. Een deel van de biggen mesten we zelf af. Na 4 maanden worden ze als vleesvarken afgezet via marketingplatform 'Western Hog Exchange'. Het andere deel van de biggen wordt via een vaste koppeling afgezet bij een vleesvarkenshouder verderop. In Alberta heb je veel familiebedrijven met een paar 100 zeugen en ook veel integraties met circa 10.000 varkens. Ons bedrijf en het vleesvarkensbedrijf van onze vaste koppeling horen in beide categorieën niet thuis. We zijn daarom min of meer op elkaar aangewezen."
Verkopen jullie de biggen op een notering, of verloopt de handel in Canada anders?
"Wij hebben hier geen biggennotering. Samen met onze vaste koppeling hebben we een formule opgezet waarbij we het verlies of de winst delen. De biggenprijs die wij ontvangen, is gebaseerd op de vleesvarkensprijs. Aangezien er een tijdsverloop is van 4 maanden, wordt de biggenprijs in eerste instantie gebaseerd op de 'Hog futures'. Naderhand vindt er een correctie plaats op basis van de fysieke varkensprijzen."
Welke verschillen zijn er nog meer tussen de varkenssector in Canada en Nederland?
"Ook hier worden regels aangescherpt, al geeft de Canadese regering wel meer tijd daarop in te spelen. In Europa is het bijvoorbeeld al sinds 2013 verplicht dat de dragende zeugen groepshuisvesting krijgen, waar dat in Canada pas vanaf 2024 geldt. Aangezien de varkenssector in Europa vooroploopt, oriënteren wij ons ook daar voor advies. Het zou niet logisch zijn om een Canadees om advies te vragen, terwijl in Nederland veel vraagstukken al beantwoord zijn."
In Nederland zijn de prijzen gestegen door betere afzetmogelijkheden richting China. Hoe zit dat bij jullie?
"Ook hier zijn de prijzen onlangs aangetrokken, waardoor deze inmiddels een stuk beter zijn dan een paar maanden geleden. De varkensprijzen in Canada bewegen mee met het sentiment op de wereldmarkt, waardoor wij ook veel schommelingen ervaren. Het jaar 2018 was een matig tot slecht jaar, dit jaar wordt hopelijk beter."
Ontvang het magazine in uw brievenbus
Dit artikel is een ingekort onderdeel uit de varkensanalyse van 2019. De abonnees van Boerenbusiness Varkens & Voer Pro hebben deze onlangs ontvangen. Wil jij dit magazine ook ontvangen? Klik dan hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.
Met Varkens & Voer Pro krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je ook toegang tot het Nationaal Economisch Landbouwcongres en andere interessante seminars en workshops. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10882476/in-canada-kunnen-we-onze-ambities-waarmaken]'In Canada kunnen we onze ambities waarmaken'[/url]